Vraag:

Ik wil veilig sparen. Hoe kan ik nagaan of mijn spaarbank onder de depositogarantieregeling valt? En is dat de Nederlandse spaargarantie of een buitenlandse?

Antwoord:


Om spaarders te beschermen tegen een onverhoopt faillissement van hun spaarbank kennen we het depositogarantiestelsel. De meeste spaarrekeningen in Nederland vallen onder de Nederlandse spaargarantie. Die garantie houdt in dat er een bedrag van € 100.000 per persoon per bankvergunning terugbetaald wordt als de spaarbank failliet gaat. In onze vergelijkingen van spaarrekeningen ziet u in één oogopslag onder welke garantieregeling de rekeningen vallen.

Veilig sparen

Wilt u veilig sparen, dan is het zaak om het totale saldo onder één bankvergunning niet boven het gegarandeerde bedrag te laten uitkomen. Wie meer heeft dan het garantiebedrag doet er verstandig aan het spaargeld te spreiden over meerdere banken.

Bankvergunningen

In sommige gevallen werken meerdere banken met verschillende namen onder één bankvergunning. Dat is belangrijk om te weten als u uw spaargeld wilt spreiden. Verdeelt u het over twee banken die onder dezelfde bankvergunning werken, dan geldt de garantie alsnog maar één keer. Controleer daarom goed of de spaarbanken van uw keuze onder verschillende vergunningen vallen: check ons overzicht van bankvergunningen.

Spaart u bij meerdere banken? Controleer goed of ze niet onder dezelfde bankvergunning vallen!

Buitenlandse garantiestelsels

Niet alle spaarbanken die in Nederland actief zijn vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Er zijn ook nevenvestigingen van buitenlandse banken, die onder de spaargarantie van hun thuisland vallen. Dit hoeft geen bezwaar te zijn als u voldoende vertrouwen hebt in het betreffende buitenlandse garantiestelsel. Het is in ieder geval belangrijk om ervan op de hoogte te zijn, om onplezierige verrassingen te voorkomen.

Meer over veilig sparen

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.