Vraag:

Ik heb € 70.000 spaargeld en wil dat het veilig is. Is het voor de garantie van mijn spaargeld belangrijk om het te spreiden over verschillende banken?

Antwoord:


Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom het verstandig is om spaargeld te spreiden over meerdere banken. Sommige daarvan zijn praktisch van aard, of gericht op een maximaal rendement. Een heel belangrijke reden om spaargeld te verdelen draait echter om de spaargarantie.

Maximaal gegarandeerd bedrag

Het Nederlandse depositogarantiestelsel geeft een dekking voor uw spaargeld van maximaal € 100.000 per persoon, per bank. Wie meer spaargeld bij een bank heeft staan dan deze maximale dekking, loopt risico als de spaarbank onverhoopt failliet zou gaan. Het is dan maar de vraag of u het bedrag boven de garantie van € dan nog terugkrijgt.

Garantie per bank

Het garantiebedrag geldt per bank. Dat betekent dat u meerdere keren gebruik kunt maken van de spaargarantie – als u spaargeld neerzet bij verschillende banken. Dit noemen we het spreiden van spaargeld. Spreidt u het geld over twee banken, en gaan ze allebei failliet? Dan geldt voor beide banken de garantie van maximaal € 100.000 per persoon.

Voorbeeld Spreiden spaargeld

Wendy heeft in totaal € 180.000 aan spaargeld. Ze wil dit veilig wegzetten en heeft gehoord dat ze het dan moet spreiden over verschillende banken. Belangrijk is dat het totale tegoed per bank niet hoger is dan de gegarandeerde € 100.000. Ze zet daarom € 90.000 bij bank X en € bij bank Y.

BANKEN FAILLIET
Op een bepaald moment gaat bank X failliet. Het depositogarantiestelsel treedt in werking en Wendy krijgt haar spaarsaldo uitbetaald via De Nederlandsche Bank. Daarbij krijgt ze ook nog de tot het faillissement opgebouwde rente vergoed, zolang het totaal de € 100.000 niet overschrijdt.

Als een half jaar later ook bank Y failliet gaat krijgt Wendy ook haar spaarsaldo bij die bank vanuit het depositogarantiestelsel vergoed. De garantie geldt immers per bank.

Bankvergunning

Bij het spreiden van spaargeld het wel van belang om de bankvergunningen goed in de gaten te houden. De garantie geldt per bank, maar daarmee wordt bedoeld: per bankvergunning. Soms werken meerdere banken met verschillende namen onder één bankvergunning. Dan geldt de garantie niet voor elke bank, maar voor het totale tegoed dat u bij die banken samen heeft.

Niet noodzakelijk, toch spreiden?

Terug naar uw vraag: is het noodzakelijk om uw totale saldo van € 70.000 te spreiden over meerdere banken? Voor de garantie is dit niet noodzakelijk – uw saldo blijft immers onder het garantiebedrag. U kunt wel andere redenen overwegen om uw spaargeld te spreiden. Denk bijvoorbeeld aan de periode dat uw geld niet beschikbaar is als u een beroep moet doen op het depositogarantiestelsel. Of het gemak om een deel van uw spaargeld bij dezelfde bank te hebben als waar uw betaalrekening loopt.

Meer over veilig sparen

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.