Vraag:

Bij de vergelijking van deposito's kom ik de naam BIGBANK tegen. Is dat een Nederlandse bank of een bank uit het buitenland? En kan ik daar veilig sparen?

Antwoord:


BIGBANK heeft geen Nederlandse bankvergunning en ook geen Nederlandse nevenvestiging. Ze biedt enkel deposito's aan op de Nederlandse spaarmarkt, vanuit de moedervestiging in Estland. Daardoor is er geen enkele vorm van toezicht op het spaargeld bij BIGBANK vanuit Nederland. Het valt dan ook duidelijk niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel

Spaargarantie voor BIGBANK

Ook voor geld dat bij BIGBANK gestort wordt is er een garantiestelsel. Dit is het Estse Tagatis Fund. De dekking van deze spaargarantie is gelijk aan die in Nederland: € 100.000 per persoon per bankinstelling. Bij een onverhoopt faillissement zullen spaarders moeten aankloppen bij de centrale bank van Estland om hun geld terug te krijgen.

Groot risico?

Brengt een deposito bij BIGBANK dan een groot risico met zich mee? Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. De economie in Estland schijnt sterk te zijn en de werkwijze van BIGBANK heel traditioneel. Wij vellen dus géén oordeel over het risico dat u loopt om uw spaargeld kwijt te raken. Het is belangrijk dat u zelf uw eigen risico inschat en goed op de hoogte bent van het feit dat het geld daar niet onder de Nederlandse garantie valt.

Meer info over spaarbanken en veilig sparen

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.