Vraag:

Bij mijn supermarkt en tankstation kan ik meedoen aan een spaarsysteem. Geeft dat meer rendement dan sparen op een spaarrekening?

Antwoord:


Een eenduidig antwoord op deze vraag is niet mogelijk. Het rendement van een spaarsysteem hangt immers nogal af van de werking ervan.

Gratis of betalen

Als u punten of zegels gratis krijgt, is dat meestal om te sparen voor cadeaus. Dergelijke spaarsystemen zijn niet goed om te rekenen naar een rendement. U denkt misschien dat het rendement in ieder geval positief is, omdat de punten of zegels geen geld kosten. Dat hoeft niet helemaal waar te zijn.

Koopzegels

Naast gratis spaaracties bieden verschillende winkels hun klanten vaak ook de mogelijkheid om mee te doen aan een betaald spaarsysteem. U kunt dan – afhankelijk van het bedrag dat u heeft besteed – zegels of punten kopen. Deze kunt u later verzilveren tegen een hoger bedrag dan u betaald heeft. Op die manier behaalt u een rendement.

Prijsniveau

De betreffende winkel of benzinepomp is wellicht duurder dan andere. Door spaaracties lokken ze u om naar hen te komen. Zo lijkt het of u de cadeaus gratis krijgt, terwijl u er in werkelijkheid voor betaalt doordat u bij de kassa meer moet afrekenen voor uw aankopen. Op die manier betaalt u indirect wel voor de cadeaus. Hetzelfde geldt voor lucratieve koopzegels.

Keuze winkel of tankstation

Gaat u toch al altijd naar die ene supermarkt? Omdat die dichtbij is, omdat u het een prettige winkel vindt, of omdat u goed te spreken bent over de prijs/kwaliteitsverhouding? Dan is er niets mis mee om mee te doen aan spaarsystemen. U gaat dan niet speciaal naar die winkel voor het spaarsysteem, u kwam er toch al. En als u dan mee kunt doen aan een interessant spaarsysteem, waarom niet?

Rendement spaarsysteem

Het rendement van betaalde spaarsystemen verschilt sterk. Koopzegels bij Plus Supermarkten geven een beter rendement dan die van de Albert Heijn. U kunt met zo'n spaarsysteem echter nooit heel veel sparen. U kunt per uitgegeven euro zegels kopen en u gaat natuurlijk niet extra veel kopen om meer zegels te kunnen kopen. Stel, u doet boodschappen voor € 100 per week en kunt per euro voor 2 cent een zegel kopen (systeem Plus). Een volle kaart bevat 200 zegels, daar krijgt u dan € 6,- voor – terwijl u er € 4,- aan betaald heeft. Bijzonder lucratief dus: 50% rendement. Met € 100 per week geeft u per jaar € 5.200 uit. Daarmee kunt u dus 26 kaarten vullen en € 52 aan rendement behalen met een investering van € 104,-. Procentueel zéker leuk, maar geen vervanging van een spaarrekening waarop u een goede reserve opbouwt. Dan kunt u beter op zoek gaan naar een spaarrekening met een hogere rente.

Meer over Spaarvormen

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.