Sparen doen we op een spaarrekening. Maar ook op allerlei andere manieren. Zo staat ons land bol van de spaarsystemen, waarmee bedrijven ons proberen te binden. De vraag is of deze spaarsystemen kunnen dienen als alternatief voor uw spaarrekening als de rente erg laag is.

Allerlei spaarpotten

Het staat overal: wij Nederlanders zijn een spaarzaam volkje. We zijn dol op sparen en doen dat ook op allerlei manieren. Niet alleen op een spaarrekening bij de bank, ook in onze pensioenpot, in onze hypotheken en niet te vergeten de keukenla. In die la liggen bij veel huishoudens spaarzegels van één of meer spaarsystemen.

Sparen bij supermarkt en tankstation

Vooral supermarkten en tankstations bieden vaak spaarsystemen aan. Bij de één gaat het om zegels, bij de ander kunt u punten sparen op een pasje. Het schijnt dat we vooral graag zegels plakken. De spaardoelen zijn nogal verschillend. Bij de één sparen we voor gratis producten, bij de ander punten om elders om te zetten in korting, en dan zijn er nog de systemen waar we eigenlijk gewoon euro's sparen.

  • Gratis producten
  • Sparen voor korting
  • Sparen voor cash geld

Gratis producten

Gratis zegels en punten worden meestal uitgedeeld om te sparen voor gratis producten. Of producten met een grote korting. Handdoeken, pannen, serviesgoed, dat soort dingen. Kunnen we van dergelijke spaaracties het rendement uitrekenen? Nee, dat kunnen we niet. Immers: de zegels zijn gratis en de producten zouden we waarschijnlijk niet voor de normale winkelwaarde aangeschaft hebben.

Het klinkt leuk, gratis zegels. In werkelijkheid zijn ze natuurlijk niet echt gratis. Via de aankopen in de winkel, die misschien iets duurder zijn dan bij andere winkels, betalen we er uiteindelijk echt wel voor.

Punten voor kortingen

Naast de zegelacties voor specifieke producten zijn er de spaarsystemen waarbij we punten sparen die we om kunnen zetten in aankopen of kortingen naar keuze. AirMiles is daar een belangrijk voorbeeld van, maar ook bijvoorbeeld het EuroSparen van Campina. En de Rocks van Texaco. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. 

Ook hier is het rendement niet te berekenen: de punten krijg je "gratis" en het werkelijke voordeel is maar lastig te bepalen.

Cash geld

Een enkel spaarsysteem is gericht op echt geld sparen. Het gaat dan met name om koopzegelsystemen van supermarkten. Bij Albert Heijn kunnen we al sinds jaar en dag koopzegels kopen, net als veel andere supermarktketens. Die systemen kunnen soms behoorlijke rendementen opleveren, tot wel 50%!

Hoe lucratief die koopzegels ook zijn, op die manier sparen is geen alternatief voor een spaarrekening. Het lastige is dat het qua bedrag niet opschiet. De hoeveelheid zegels die u kunt kopen is immers afhankelijk van het bedrag dat u er aan boodschappen doet. Daar zit een grens aan. 

Bovendien is de vraag natuurlijk altijd of u niet beter uw boodschappen kunt halen in een goedkopere supermarkt – dan houdt u ook geld over.

 

Meer over alternatieven voor uw spaarrekening

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.