Vraag:

Mijn creditcard vergoedt rente bij een positief saldo. En nog een leuke rente ook. Is dat een alternatief voor mijn spaarrekening?

Antwoord:


Sommige creditcards vergoeden inderdaad rente bij een positief saldo. Als die rente hoger is dan de spaarrente op uw spaarrekening, kan sparen op uw creditcard een alternatief zijn voor uw spaarrekening. Hoe werkt dat eigenlijk, sparen op een creditcard?

Creditcard is geen spaarrekening

Een creditcard is in eerste aanleg natuurlijk niet bedoeld als spaarrekening. Het is een manier om op een gemakkelijke en vaak verzekerde manier geld uit te geven. Geld dat op het moment van de uitgave niet van u is, u leent dus geld als u een uitgave betaalt met uw creditcard. Dat geleende geld betaalt u aan het eind van de maand in één keer terug, of over een langere periode in termijnen.

Storten = extra bestedingsruimte

Het bedrag dat u mag lenen is de limiet van de creditcard. Als u een bedrag op de creditcard stort, vergroot u de bestedingsruimte. Dan kunt u immers de limiet uitgeven, plus het door uzelf gestorte bedrag.

Rente op creditcard

Bij sommige creditcards krijgt u rente over het door uzelf gestorte saldo. Bij veel andere cards is dat niet het geval. De eerste stap die u zet als u nadenkt over sparen op uw creditcard is dus: nagaan of er rente vergoed wordt bij een positief saldo. En hoe hoog die rente dan is. Die rente vergelijkt u vervolgens met de rente die u krijgt op uw spaarrekening. Kijk dan meteen ook even of er geen spaarrekening is die een hogere spaarrente vergoedt!

Nadelen van sparen op een creditcard

Er zijn nogal wat nadelen verbonden aan het sparen op een creditcard:

  • kosten van de creditcard zelf
  • kosten van het opnemen van geld met de creditcard
  • uitgeven van uw spaargeld kan ongemerkt gaan
  • meer uitgeven met uw creditcard dan nodig
  • overzicht kwijt doordat spaargeld ingezet wordt voor andere uitgaven

Creditcard als spaarrekening - niet handig

Kortom: de creditcard echt als alternatief voor de spaarrekening gebruiken is in onze ogen niet handig. Dit neemt niet weg dat het handig kan zijn om een beperkt bedrag als positief saldo op de creditcard aan te houden. Zo voorkomt u dat u betalingen doet met geleend geld.

Meer over Alternatieven voor sparen

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.