Een spaarrekening opent u niet altijd direct bij de bank. Er zijn vaak mogelijkheden om een rekening te openen via andere kanalen, zoals winkels of tussenpersonen. Hier gaan we op deze pagina verder op in.

Label-spaarrekeningen

In Nederland zijn er soms organisaties die spaarproducten aanbieden, terwijl ze zelf geen bank zijn. Bijvoorbeeld winkels die spaarproducten van één of meer banken aanbieden. Dit kunnen ze doen onder hun eigen naam – dat noemen we labels.

Ook bij labels is het belangrijk om op de depositogarantieregeling te letten. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat u onder één bankvergunning niet meer geld heeft gestald dan gegarandeerd is onder de spaargarantie. Ongemerkt kan het voorkomen dat een spaarrekening van een label onder dezelfde bankvergunning valt als een spaarrekening die u bij een bank heeft lopen.

Enkele voorbeelden van label-spaarrekeningen:

  • Kruidenier Kruidvat heeft spaarproducten gevoerd die van AEGON Bank waren.
  • Ook Albert Heijn heeft haar klanten spaarrekeningen aangeboden waarbij het geld naar AEGON Bank ging.
  • Inkomens- en pensioenverzekeraar Loyalis sloot spaarrekeningen af via KAS BANK.
  • De Hypotheker voerde in het verleden Solide Koers Internet Sparen – een spaarrekening bij Delta Lloyd Bank.

Ga bij label-spaarrekeningen goed na waar het geld komt te staan, om te voorkomen dat u de garantiegrens onder één bankvergunning overschrijdt.

Spaarrekening via intermediair

Ook bij assurantietussenpersonen of verzekeringsagenten kunnen soms spaarrekeningen afgesloten worden. Vraag altijd van welke bank de spaarregeling is die ze aanbieden. Intermediairs bieden vaak spaarrekeningen (en betaalrekeningen) aan van Argenta, die niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt maar onder de Belgische Collectieve Garantieregeling. Sommige banken (meestal van verzekeraars) bieden hun spaarrekeningen alleen via tussenpersonen aan.

Meer over Spaarbanken

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.