2 mei 2025

Op 30 april gebeurde er iets opvallends: drie banken verhoogden op dezelfde dag hun rente op spaardeposito’s. Als je laatste rentewijzigingen bij de deposito's een beetje in de gaten houdt, zag je het meteen. SME Bank, Banca CF+ en Mano Bank boden ineens hogere percentages voor bijvoorbeeld een 1-jaars deposito. Toeval? Ik weet het niet, dus dook ik er even in. Waarom zouden ze dat doen?

💶 Sparen tegen een vaste rente is weer aantrekkelijk

Eerst even dit: deposito’s zijn weer helemaal terug. Een tijd lang waren de depositorente zó laag dat je er geen seconde over nadacht, maar dat is nu wel anders. Er zijn best veel mensen die kiezen voor een spaardeposito, waarbij je je geld een tijd vastzet in ruil voor een hogere rente.

Actuele depositorentes

De laatste tijd was het alleen kommer en kwel bij de depositorentes: doorlopend waren ze aan het dalen. Dat motiveert niet echt om een nieuw deposito te openen. Dus als drie banken dan nu op één dag hun rente verhogen, vind ik dat oprecht interessant. Vooral SME Bank heeft een grote stap gezet voor de 1,5 en 2 jaars deposito's. Maar ja, de rente daarop liep dan ook wel behoorlijk achter op de concurrentie.

🔍 Vier redenen waarom banken hun depositorente verhogen

1. Concurrentie: banken willen niet achterblijven

Zodra één bank de rente verhoogt, voelen anderen druk om mee te bewegen. Want wie wil er nou op plek 5 in de vergelijking staan als je ook in de top 3 kunt komen? Spaarders vergelijken, klikken, rekenen en kiezen. Dat kan bijvoorbeeld de motivatie zijn achter de renteverhoging van Mano Bank: met de extra 0,07% rente staan ze wel op nummer 1 bij de 1-jaars deposito's.

De renteverhoging van CF+ snap ik in dit kader niet zo goed. Een minieme verhoging van 0,04% en 0,05% - maar zonder dat ze daardoor nou aan de top komen. Bij de 6-maands deposito's doen ze nu aardig mee, maar niet met de allerhoogste rente. Wat denken ze dan te bereiken met die renteverhoging?

2. Einde van de maand = balanstijd

Een brainwave... 30 april was de laatste dag van de maand. Voor sommige banken een belangrijk moment om hun balans op orde te brengen. Extra spaargeld helpt dan, bijvoorbeeld om te voldoen aan eisen van toezichthouders of om ruimte te maken voor nieuwe leningen en hypotheken. Zou dat zo zijn? Zullen ze echt verwachten dat ze via Nederland - het zijn immers allemaal buitenlandse banken - serieus extra spaargeld binnenhalen binnen één dag?

3. Psychologie: “nu of nooit”-gevoel bij spaarders

De verwachting is dat de rente de komende tijd nog verder zal dalen. Bij de Europese Centrale Bank (ECB) hinten ze duidelijk op een verdere renteverlaging in juni. Als de rente de komende tijd inderdaad verder daalt, is dat een perfect marketingmoment: banken zetten hun rente iets omhoog en creëren daarmee een gevoel van urgentie. “Pak het nu, straks is het te laat.” En eerlijk is eerlijk: dat werkt. Ik merk het zelf ook als ik de rentestanden bekijk – je wilt niet achter het net vissen.

🧭 Wat kun jij hiermee als spaarder?

Denk je eraan om (een deel van) je spaargeld vast te zetten? Dan is nu misschien wel hét moment. De rentes staan nog hoog, maar dat kan dus snel veranderen. Je kunt op onze website precies zien welke looptijd en rente het beste bij jouw situatie passen.

De hoogste depositorentes van vandaag:

Let op: voorwaarden kunnen verschillen!

Deposito vs spaarrekening & Euribor

Hoe zit het eigenlijk met de depositorente in vergelijking met de spaarrente? Ik vond het wel weer eens leuk om een grafiekje te bekijken:

Interessant om te zien: lange tijd lag de 1-jaars depositorente boven de hoogste rente op spaarrekeningen. Nu liggen die grofweg gelijk. Ook de ontwikkeling van de 12 maands Euribor in vergelijking met de 1-jaars depositorente. Sinds de start van de dalende rentes ligt de rente op spaarrekeningen en 1-jaars deposito's weer boven de 12-maands Euribor!

💡 Persoonlijk spaartipje van mij

Zelf zet ik af en toe een klein deel van mijn spaargeld vast in een kortlopend deposito. Dan heb ik wat zekerheid qua rente, maar blijf ik flexibel. Dat is gewoon mijn ding: flexibiliteit. 

Heb jij al nagedacht over vastzetten of laat je het lekker vrij beschikbaar staan? Laat het me weten, ik vind het altijd leuk om te horen hoe anderen hun spaargeld aanpakken.

👉 Bekijk hier alle actuele depositorentes

Deel via uw social media

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.