12 maart 2024

Interessant rentebericht gisteren: Rabobank wijzigt de spaarrente op deposito's vanaf 2 jaar vast. Nu is een aanpassing van een depositorente niets bijzonders, dat gebeurt bijna dagelijks bij één of meer banken. Maar... Rabo gooit de rente bij DoelSparen omhóóg, terwijl we de laatste tijd bij de deposito's toch vooral verlágingen zien langskomen. 

Depositorentes vergelijken

Alle spaarrentes in Nederland vergelijken

Tot wel 0,35% rente erbij op DoelSparen

Hoe ziet die verhoging van Rabobank er dan uit? Nou, zo:

Je ziet het: alleen maar groene pijltjes omhoog door renteverhogingen die variëren van 0,05% tot zelfs 0,35% erbij.

Al wekenlang alleen maar lagere depositorentes

Als je verder rondkijkt bij de rentewijzigingen op de deposito's zie je wat ik bedoel: de laatste tijd zijn het allemaal rode pijltjes naar beneden. De laatste echte verhogingen zijn alweer bijna een maand geleden. Dus best bijzonder dat Rabobank besluit de rentes te verhogen, toch?

Depositorente Rabobank nu aantrekkelijk?

Maakt deze verhoging het nu qua rente serieus interessant om geld voor langere tijd vast te zetten met DoelSparen bij de Rabo? Daarvoor moet je natuurlijk even goed naar de vergelijking kijken.

3 jaar vast: 2,75%

Nemen we even 3 jaar vast, want de 2-jaars depositorente is maar een heel klein beetje gestegen. Een deposito van 3 jaar vast levert bij Rabobank nu 2,75% rente per jaar op. Dat is ondanks de verhoging bij lange na geen toprente.

Hoogste rente 3,60%

De hoogste rente voor 3 jaar vast staat op dit moment op 3,60%, bij Banca Progetto in Italië. Daarna volgt Crédit Agricole Auto Bank (ook Italiaanse garantie) met 3,40% en Klarna (Zweden) met 3,39%. Wil je wat meer in de buurt van Nederland blijven, dan kan Aareal Bank (Duitsland) of Renault Bank (Frankrijk) - allebei 3,30% - wel interessant zijn.

Met Nederlandse garantie maximaal 3,15%

Maar wat als je helemaal niet de grens over wilt met je geld? Als je graag ziet dat jouw spaargeld onder het Nederlandse depositogarantiestelsel blijft? Ook dan is Rabo met 2,75% niet de bank met de hoogste rente bij 3 jaar vast. Kijk maar:

Depositorente 3 jaar vast NL garantie - 12 maart 2024

Rabo komt met die 2,75% dus niet verder dan een gedeelde 7e plaats in de ranglijst van hoogste depositorentes bij 3 jaar vast met Nederlandse spaargarantie.

Niet sparen bij onbekende bank?

Nu zijn er vást nog spaarders die hun geld niet willen stallen bij een bank met een naam die ze niet kennen. Onterecht wat mij betreft. De garantieregeling is immers helder: als het mis zou gaan met die bank krijg je via het depositogarantiestelsel gewoon je geld terug. 

Centraal Beheer & Nationale Nederlanden hoger

Maar zelfs áls je alleen grote, bekende namen vertrouwt, dan staan Centraal Beheer met 3,00% en Nationale Nederlanden met 2,80% rente bij 3 jaar vast nog hoger in de vergelijking dan Rabobank.

Waarom deze renteverhoging bij Rabobank?

Kortom: leuke verhoging van Rabo, maar niet zo zeer interessant in de ranglijst van hoogste depositorentes. Dus ik verwacht niet dat ze er veel nieuw geld mee binnenhalen.

Behoud van klanten

Waarom ze die stap dan toch zetten? Het lijkt me te gaan om het behoud van klanten. Dus mensen die hun spaargeld al bij Rabobank hebben staan en bij te grote renteverschillen misschien wél van spaarbank veranderen. Zolang het verschil binnen de perken blijft zullen ze eerder geneigd zijn om hun geld voor het gemak en het vertrouwde gevoel bij hun oude boerenleenbank vast te zetten.

Geld vastzetten op een deposito is nu geen gek idee

Want vastzetten... dat is op dit moment geen gek idee. Als je er vanuit gaat dat de rentes in de komende tijd vooral zullen dalen (dat verwachten wij namelijk wel) - dan kun je prima overwegen om een bedrag nu voor een paar jaar vast te zetten.

Voorspelling spaarrentes

Langere looptijden interessant voor banken

In dat licht snap ik ook waarom Rabo de 1-jaars rente niet verhoogt, de 2-jaars rente maar een klein beetje, en de 3-jaars depositorente serieus. Als jij dan nu voor zo'n 3-jarig deposito kiest hebben zij jouw geld weer 3 jaar lang in de boeken, want tussentijds opnemen kan in principe niet bij een deposito!

Geen geldstroom naar Rabobank

Kortom: leuk - die verhoging van de depositorente bij Rabobank, maar de uitkomst is niet dat we kunnen zeggen dat het écht interessant is om je spaargeld naar Rabo over te boeken. Er zijn heel wat alternatieven waar je een betere spaarrente krijgt, óók met Nederlandse garantie. Ik verwacht dan ook niet dat deze renteverhoging een geldstroom naar Rabobank gaat opleveren.

Deel via uw social media

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.