17 november 2023

Gisteren zagen we een nieuwe spaarbank de Nederlandse spaarmarkt betreden: Distingo Bank uit Frankrijk. Deze Franse bank biedt via Raisin een spaarrekening aan met een effectieve rente van 3,14% (nominaal 3,10%). Met deze rente nam Distingo Bank direct de toppositie bij de meest populaire spaarcategorie "Sparen zonder voorwaarden" over van de Zweedse Nordax Bank. Nordax Bank reageert direct. De rente wordt per vandaag verhoogd naar 3,14% waardoor we nu 2 banken aan top van de vergelijking zien.

Alle spaarrekeningen zonder voorwaarden vergelijken

Geen concurrentie?

Er wordt vaak geklaagd over te weinig concurrentie op de Nederlandse spaarmarkt. De ACM doet momenteel zelfs officieel onderzoek naar de vraag of er wel voldoende concurrentie is. Maar als je naar de Nederlandse spaarmarkt kijkt, moet je eigenlijk een scheiding maken tussen sparen bij de buitenlandse banken en sparen bij de Nederlandse grote banken.

Buitenlandse banken

Kijken we naar de buitenlandse banken, dat zien we dat er zeker sprake is van concurrentie: liefst 7 banken bieden nu een spaarrekening zonder voorwaarden aan met een rente van 3% of meer. 

Alle spaarrekeningen zonder voorwaarden vergelijken

Hetzelfde geldt voor de deposito markt. Ook die wordt qua hoogste rente gedominineerd door buitenlandse banken. Als we kijken naar de meest populaire looptijd van 1 jaar vast, is de maximale rente nu 4,35% en bieden liefst 9 banken een rente van 4% of meer aan.

Alle deposito rekeningen vergelijken

Spaarders die bereid zijn om te sparen bij een buitenlandse bank hebben dus momenteel een ruime keuze.

Nederlandse grootbanken

Het probleem zit hem in het feit dat de overgrote meerderheid van het Nederlandse spaargeld bij de Nederlandse grootbanken staat. Dat wil zeggen de ING Bank, ABN AMRO, Rabobank en Volksbank (o.a. SNS Bank). En die banken bieden momenteel veel lagere rentes aan. Kijken we naar de gewone spaarrekeningen, dan liggen de spaarrentes die de grootbanken bieden ongeveer op de helft van de rente die je nu bij Distingo Bank en Nordax Bank kunt krijgen.

De rentes van deze banken ligt ook heel dichtbij elkaar. Zoals Anneke onlangs al schreef, lijkt er tussen die banken inderdaad niet echt sprake van concurrentie. Ze houden elkaar zeker in de gaten en lijken de rentewijzigingen op elkaar af te stemmen. Maar ze lijken weinig haast te hebben met het verhogen van de spaarrentes... Deze banken hebben (meer dan) genoeg spaargeld op de balans staan voor hun bancaire activiteiten. De kans lijkt dan ook niet groot dat ze de rente binnenkort fors gaan verhogen.

Wil je een hogere rente dan kun je natuurlijk afwachten of de ACM gaat ingrijpen op de spaarmarkt. Maar je kunt ook gewoon alle spaarrentes op de Nederlandse spaarmarkt vergelijken en vervolgens Van Spaarbank Veranderen en zo een beter rendement ontvangen op je spaargeld...

Deel via uw social media

Foto van Roland Bieleveldt

Roland Bieleveldt
Geschreven op vrijdag 17 november 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.