15 november 2023

De laatste dagen hebben diverse banken een verlaging doorgevoerd bij hun depositorentes. Het is niet dat de hoogste depositorentes al gedaald zijn, maar de verschillende rode pijlen naar beneden bij de laatste rentewijzigingen kunnen wel betekenen dat je maar beter een knoop kunt doorhakken over het vastzetten van spaargeld.

Hoogste depositorentes

Diverse banken verlagen depositorente

Vorige week schreef collega Roland al dat de stijging van de depositorentes voorlopig voorbij leek. Bij de rentewijzigingen voor deposito's zien we sindsdien inderdaad alweer 5 banken die een verlaging hebben doorgevoerd:

  • Klarna (Zweden)
  • Banca Promos (Italië)
  • Coop Pank (Estland)
  • Fjord Bank (Litouwen)
  • Banca Progetto (Italië)

Bij de één gaat het om een minieme verlaging (-0,03% op de 1-jaars depositorente bij Fjord Bank), bij andere om een forse stap naar beneden: 1 jaar vast levert bij Coop Pank opeens 0,51% minder rente op. De overige drie banken zitten daar tussenin met verlagingen tussen 0,10% en 0,32%.

Andere banken laten depositorente nog stijgen

Ondertussen zijn er ook banken die de rente op hun deposito's juist verhogen!

Banco Bai Europa (Portugal) verhoogde de depositorente voor 6 maanden vast en ook die voor 1 jaar vast met 0,35% naar 4,20% Bij de 6-maands deposito's biedt deze Portugese bank daarmee nu de hoogste rente.

Je kunt je afvragen hoe lang ze dit tarief zo hoog zullen houden: het verschil met de nummer 2 (Banca Progetto & BFF Group, beide uit Italië) is 0,20% dus ook met een iets lagere rente staat Banco Bai nog steeds boven hen.

Deposito's bij banken in Nederland

Een andere interessante renteverhoging bij de deposito's komt uit Nederland: GarantiBank heeft de rente op de korte looptijden voor haar Gouden Termijn Deposito fors verhoogd.

Dat is ruim de hoogste rente die je onder het Nederlandse  depositogarantiestelsel kunt krijgen, de nummer 2  (YapiKredi) vergoedt bij 3 of 6 maanden vast slechts 2,75% rente. Bij 9 maanden vast is de 2e in de vergelijking DHB Bank met zelfs maar 2,60%.

Banken van Turkse origine voeren de boventoon

Bij de deposito's voor 1 jaar vast met Nederlandse spaargarantie geeft niet GarantiBank de hoogste rente - daar is het Credit Europe Bank met 3,75%. In alle gevallen zijn het wel duidelijk de banken van Turkse origine (maar met Nederlandse bankvergunning) die de boventoon voeren in de depositovergelijking.

Andere Nederlandse depositorentes steken schril af

De eerstvolgende - NIBC - steekt daar schril bij af met voor 1 jaar vast bijvoorbeeld 3,00% en voor 6 maanden 2,25%. Over de Nederlandse grootbanken zullen we het maar niet eens hebben, die komen niet verder dan 2,35% of 2,50% voor 1 jaar vast.

Onrustig bij depositobanken

Alles bij elkaar kunnen we stellen dat het onrustig is bij de depositobanken. De één verlaagt, de ander verhoogt - per saldo is de hoogste depositorente verandert bij 1 en 2 jaar vast al weken niet meer:

Bij de deposito's voor 6 maanden is dus wel een nieuwe hoogste rente sinds vorige week. Banken lijken meer in te zetten op de kortere looptijden. Zo leggen ze zich niet te lang vast op een hoge depositorente. Daar kun je uit afleiden dat de banken ook niet verwachten dat de rente nog veel verder zal stijgen. En misschien wel gaat dalen? 

Nu deposito kiezen

Als jij gelooft dat de rentes gaan dalen is het slim om nu een deposito te kiezen om een bedrag op vast te zetten. De meest lucratieve deposito's vind je duidelijk bij banken in het buitenland met rentes tot 4,45% bij 2 en 3 jaar vast. Je bent nu nog op tijd om van de huidige depositorentes te profiteren.

Vertrouwen bij sparen in het buitenland

Laat je echter niet verblinden door de rentes! Kijk bij sparen in het buitenland ook goed naar de bank en het land waar je jouw geld naartoe overmaakt, of je daar voldoende vertrouwen in hebt. En hoe het zit met de belastingheffing, ook geen onbelangrijk detail.

Alles over sparen in het buitenland

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op woensdag 15 november 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.