18 oktober 2023

Als je op dit moment de lijstjes met de hoogste spaarrentes bekijkt, is het moeilijk voor te stellen dat we iets meer dan een jaar geleden nog over negatieve rentes spraken. Momenteel kun je als Nederlandse spaarder op een vrij opneembare spaarrekening al weer een rente van ruim 3% ontvangen. Zet je het geld voor een jaar of langer vast, dan is de hoogste depositorente in Nederland al weer opgelopen naar 4,45%.

Je moet dan wel bereid zijn om je spaargeld bij een buitenlandse spaarbank te stallen. Toch zijn de depositorentes bij een aantal banken die vallen onder het Nederlandse garantiestelsel ook sterk gestegen. Hoogste tijd voor een uitgebreide analyse van de huidige depositomarkt...

Direct alle spaarrentes vergelijken

Spaarrentes explosief gestegen

Op VanSpaarbankVeranderen.nl volgen we de ontwikkelingen op de rentemarkten op de voet. In onze vergelijkingen vind je altijd de actuele spaarrentes. Wil je weten welke banken een rentewijziging hebben doorgevoerd (of zullen doorvoeren), dan kun je dat eenvoudig volgen via onze pagina met laatste spaarrente wijzigingen. En daarnaast schrijven we de laatste jaren vaak over de renteontwikkelingen in onze artikelen.

Wat hebben de depositorentes gedaan?

In dit artikel duiken we specifiek in het deposito sparen oftewel de ontwikkeling van de spaarrentes als je het spaargeld voor een specifieke periode vastzet. Om duidelijk te maken hoe snel de rentes gestegen zijn, hebben we hieronder 2 figuren geplaatst. Allereerst een grafiek met de hoogste rente voor deposito's met een looptijd van 6 maanden, 1 jaar en 2 jaar. Daaronder een tabel waarin we - voor een groot aantal looptijden - de hoogste depositorente van 1 januari 2022 naast de hoogste depositorentes van dit moment hebben gezet.

Hoogste depositorente - ontwikkeling vanaf 1 januari 2022

  01-01-2022 18-10-2023 verschil
6 mnd 0,40% 4,00% 3,60%
9 mnd 0,10% 4,10% 4,00%
1 jaar 0,70% 4,35% 3,65%
2 jaar 1,00% 4,45% 3,45%
3 jaar 1,10% 4,45% 3,35%
4 jaar 1,15% 4,20% 3,05%
5 jaar 1,25% 4,10% 2,85%
10 jaar 1,50% 3,50% 2,00%

Bij welke banken krijg je de hoogste rente?

De meest populaire deposito looptijd van dit moment is 1 jaar vast.  De hoogste rente bij deze looptijd is 4,35%, aangeboden door Rietumu Bank uit Letland (via Raisin). De concurrentie tussen de spaarbanken bij deze looptijd is groot. Op dit moment zijn er liefst 13 banken die een rente van 4% of meer aanbieden. Daar zit echter geen enkele bank bij die onder het Nederlandse Garantiestelsel valt. Waar komen deze banken dan wel vandaan?

Allereerst zijn er diverse banken uit de Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen). Voor spaarders die deze landen te exotisch vinden, zijn er echter ook andere opties. Zo biedt Banco Progretto uit Italië een rente van 4,30%, Orange Bank uit Frankrijk 4,25% en Klarna en Nordax Bank (beiden uit Zweden) 4,17%.

In onze vergelijking van deposito's geven we per deposito rekening aan onder welk garantiestelsel het valt (met een vlaggetje in de vergelijking). 

Alle deposito rekeningen vergelijken

Nederlandse garantiestelsel

Wil je alleen sparen bij een bank met het Nederlandse garantiestelsel, dan zien we momenteel 3 groepen banken:

  1. Banken met een Turkse eigenaar (maar dus wel met een Nederlandse bankvergunning)
  2. Kleinere (van oorsprong) Nederlandse banken
  3. Nederlandse grootbanken

De eerste groep bestaat uit Credit Europe Bank (3,75% voor 1 jaar vast), Yapi Kredi Bank (3,60% voor 1 jaar vast), Anadolubank (3,50% voor 1 jaar vast) en Garantiebank (3,45% voor 1 jaar vast). Deze rentes liggen erg dichtbij elkaar.

Bij de tweede groep moet je denken aan NIBC Bank (3,00% voor 1 jaar vast), Nationale Nederlanden (2,85% voor 1 jaar vast), Leaseplan Bank (2,75% voor 1 jaar vast) en Centraal Beheer (2,55% voor 1 jaar vast).

De Nederlandse grootbanken komen daar dan weer achteraan. De ABN Amro biedt momenteel 2,50% voor 1 jaar vast, de Rabobank 2,35% en de Volksbank labels bieden (ongeveer) 2,10%. ING Bank biedt geen deposito met een looptijd van 1 jaar aan.

Welke spaarbank moet je kiezen?

Als je het zo op een rij ziet staan, is de spaarmarkt bij het deposito sparen redelijk onder te verdelen in groepjes banken. Wil je alleen maar sparen bij een Nederlandse grootbank, dan krijg je - net als bij het gewone sparen - vrijwel altijd een lage rente. Wil je de maximale rente, dan zal je moeten kiezen voor een bank die valt onder een buitenlands depositogarantiestelsel

Hierbij is het belangrijk om nog eens te benadrukken dat in alle landen van de EU momenteel dezelfde opzet qua spaargarantie geldt:  het spaargeld is in alle landen tot 100.000 euro per persoon, per bank(garantie) gedekt. Wij adviseren je dan ook om nooit meer geld bij een spaarbank te stallen. 

Wij denken daarnaast dat het altijd verstandig is om verder te kijken dan je eigen huisbank. Blijf je altijd sparen bij de ING, Rabobank of ABN AMRO, dan zal je over een langere periode berekend heel veel rente mislopen. Maar dat betekent zeker niet dat je dan maar blind moet gaan voor de maximale rente bij - zoals op dit moment - bijvoorbeeld een bank uit Letland. Ook door te kiezen voor een andere Nederlandse bank of een buitenlandse bank uit een land waar je veel vertrouwen in hebt kun je vaak al snel een procent of zelfs 2 procent meer rente per jaar ontvangen. 

En dat kan zeker over een langere periode bekeken heel veel rente schelen...

Deel via uw social media

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.