20 maart 2023

Het werd nog even spannend vorige week. De renteverhoging met 0.50% door de Europese Centrale Bank (ECB) leek een done deal, maar toen gebeurde er van alles in bankenland.

Banken in de problemen

In Amerika vloog Silicon Valley Bank (SVB) uit de bocht, met nog een paar banken in haar kielzog. En in Europa bleek Credit Suisse in steeds grotere problemen te komen. Het gevolg: een enorme onrust op de financiële markten, kelderende koersen voor bankaandelen. 

Twijfel over renteverhogingen

En twijfel over de renteverhogingen van de centrale banken. De problemen bij SVB kwamen namelijk voort uit de sterk verhoogde rente, dus zou het nou wel slim zijn om daarmee door te gaan? Ik ga niet beweren dat ik daar een antwoord op heb, mijn macro-economische kennis en mening gaan niet zo ver.

Europese rentes met 0,50% verhoogd 

Hoe dan ook, de renteverhoging die in de pen zat ging gewoon door: 0,50% erbij. Wat voor jou als spaarder interessant is: gaat de spaarrente daardoor ook omhoog? Dat is altijd maar afwachten - het is maar net wat de banken willen. Halen ze graag nieuw spaargeld binnen, gaan ze de strijd aan om de hoogste rente, of vinden ze het wel prima zo?

Eerste renteverhogingen bij spaarbanken

Er gebeurt wel wat bij de spaarbanken, al is het nog niet op grote schaal.

Yapi Kredi naar 1,60%

Begin vorige week zette Yapi Kredi alvast een forse stap: van 1,00% naar 1,60% rente op de Euro-plus spaarrekening. Daarmee sprong de Turkse bank onder Nederlandse garantie ineens naar de tweede plek in de vergelijking van spaarrentes, net boven bunq met 1,56%. 

Vergelijk sparen zonder voorwaarden

Credit Europe & Nordax

Er waren nog wat meer spaarrente verhogingen vorige week. Credit Europe ging eindelijk weer rente vergoeden, maar met 0,50% niets om over naar huis te schrijven. Nordax bank verhoogde de rente naar 1,50% - ook niets bijzonders op dit moment.

Banca Progetto naar 1,75%

En dan Banca Progetto. De Italianen pakten fors uit met een renteverhoging van 1,25%: van 0,50% naar 1,75%. Die spaarrekening van Banca Progetto staat alleen ból van de voorwaarden, waardoor het in mijn beleving geen heel interessante keuze is voor je spaargeld.

Vergelijk alle spaarrekeningen

Renault Bank verhoogt spaarrente per morgen

Was dat het dan? Valt er niet meer te beleven op rentegebied met deze nieuwe verhoging van de ECB? Toch wel: per morgen gaat de spaarrente bij Renault Bank omhoog: van 1,55% naar 1,75%. De Franse Bank gaat daarmee Yapi Kredi voorbij en nestelt zich op de tweede plek.

Wat doen Bigbank en bunq?

Dan hopen we natuurlijk dat er banken zijn die hierop gaan reageren, die toch graag ook weer wat hoger willen uitkomen in de vergelijking van spaarrekeningen. In het verleden wilde Bigbank de strijd nog weleens aangaan met Renault Bank, zou dat nu ook weer gaan gebeuren? En bunq? 

We houden je op de hoogte!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op maandag 20 maart 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.