2 maart 2023

Ondanks de hoge inflatie en daardoor gestegen kosten van ons levensonderhoud blijven we in Nederland flink doorsparen.

Steeds meer spaargeld in Nederland

In januari kwam er in totaal ruim 1,5 miljard euro aan spaargeld bij. Dat blijkt uit cijfers die gepubliceerd zijn door De Nederlandsche Bank (DNB).

De Nederlandsche Bank

Veel gespaard in december 2022

De maand december 2022 was nog lucratiever voor de spaarberg: toen ging  er ruim 6 miljard euro naar de gezamenlijke spaarrekeningen. 

Januari 2022 daling door versoepeling coronaregels

In januari 2022 was het anders: toen was er een daling van bijna 1 miljard euro. Die daling kon worden toegeschreven aan de versoepeling van de coronaregels: mensen gingen er weer op uit en gaven daarbij opgespaard geld uit.

Banktegoeden 562,5 miljard euro

De cijfers over heel 2022 laten zien dat we ondanks de stijgende prijzen gewoon doorsparen. Vorig jaar is het totaal aan banktegoeden in Nederland toegenomen met 34,1 miljard euro - bij de jaarwisseling stond de teller op 562,5 miljard euro.

Banktegoeden Nederlandse huishoudens | DNB

Spaargeld daalt in waarde

De stijging van banktegoeden in euro's is interessant, zeker gezien de hogere kosten die huishoudens voor de kiezen krijgen. Daarnaast is het belangrijk om te realiseren dat het spaargeld door de hoge inflatie snel in waarde daalt.

Spaarrente stijgt maar compenseert inflatie niet

De spaarrente is wel aan het stijgen, de inflatie wordt er echter in de verste verte niet door gecompenseerd. Dat betekent dat spaarders er per saldo behoorlijk op achteruit gaan.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op donderdag 2 maart 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.