
Nederland blijft sparen
Spaarberg groeit maar wordt minder waard
Ondanks de hoge inflatie en daardoor gestegen kosten van ons levensonderhoud blijven we in Nederland flink doorsparen.
Steeds meer spaargeld in Nederland
In januari kwam er in totaal ruim 1,5 miljard euro aan spaargeld bij. Dat blijkt uit cijfers die gepubliceerd zijn door De Nederlandsche Bank (DNB).
Veel gespaard in december 2022
De maand december 2022 was nog lucratiever voor de spaarberg: toen ging er ruim 6 miljard euro naar de gezamenlijke spaarrekeningen.
Januari 2022 daling door versoepeling coronaregels
In januari 2022 was het anders: toen was er een daling van bijna 1 miljard euro. Die daling kon worden toegeschreven aan de versoepeling van de coronaregels: mensen gingen er weer op uit en gaven daarbij opgespaard geld uit.
Banktegoeden 562,5 miljard euro
De cijfers over heel 2022 laten zien dat we ondanks de stijgende prijzen gewoon doorsparen. Vorig jaar is het totaal aan banktegoeden in Nederland toegenomen met 34,1 miljard euro - bij de jaarwisseling stond de teller op 562,5 miljard euro.
Spaargeld daalt in waarde
De stijging van banktegoeden in euro's is interessant, zeker gezien de hogere kosten die huishoudens voor de kiezen krijgen. Daarnaast is het belangrijk om te realiseren dat het spaargeld door de hoge inflatie snel in waarde daalt.
Spaarrente stijgt maar compenseert inflatie niet
De spaarrente is wel aan het stijgen, de inflatie wordt er echter in de verste verte niet door gecompenseerd. Dat betekent dat spaarders er per saldo behoorlijk op achteruit gaan.