28 februari 2023

Jij hebt jouw spaargeld nog steeds gewoon bij jouw standaard bank staan. De bank waar jouw betaalrekening ook loopt. Eén van de grootbanken: ING, Rabobank, ABN Amro, misschien SNS, ASN of Regiobank? Dat is behoorlijk zonde, want bij andere banken kun je sparen met een veel hogere spaarrente. Je bent dus eigenlijk een dief van je eigen portemonnee als je geld op een spaarrekening bij een grootbank laat staan.

Overstappen naar een andere  bank - zo'n gedoe!

Misschien dat je nu denkt: klinkt leuk, maar het gedoe met overstappen naar een andere bank... een ander rekeningnummer en dan moet ik dat overal wijzigen... Misschien denk je dat je niet naar een andere bank kunt zonder dat je daar ook een betaalrekening opent?

Alleen een andere bank voor je spaargeld

Dat is bij sommige banken inderdaad het geval, maar lang niet bij alle. Er zijn heel wat spaarbanken waar je een rekening kunt openen zonder dat je er een betaalrekening hebt of opent. Dan heb je jouw spaargeld gewoon bij een andere bank staan dan waar je salaris binnenkomt. 

Overstappen naar andere spaarbank

Betaalrekening verplicht bij grootbanken

Zoals gezegd: er zijn banken waar je geen spaarrekening kunt openen als je er geen betaalrekening hebt. Dat zijn vooral weer diezelfde grootbanken: ING, Rabobank, ABN Amro, SNS. En ook bij ASN, Regiobank en Knab willen ze jou niet als klant als je geen betaalpakket neemt.

Hele lage spaarrentes

Dat geeft eigenlijk niets, want dat zijn nou net de banken die hele lage spaarrentes geven. Dus waarom zou je daar een spaarrekening willen openen?

Hoogste spaarrentes bij andere banken

De hoogste spaarrentes vind je dus niet bij deze 'betaalbanken' maar juist bij andere banken. Kijk maar eens naar onze vergelijking:

Hoogste spaarrentes 28 februari 2023

We laten in onze vergelijkingen ook zien of een betaalrekening bij dezelfde bank verplicht is voor de spaarrekening. Je ziet het aan het betaalkaartje naast het vlaggetje.

In het lijstje hierboven zie je dat alleen bij Openbank uit Spanje. Daar is dat niet zo erg, want de betaalrekening van Openbank is gratis - in tegenstelling tot de betaalrekeningen bij banken in Nederland.

Spaargarantie in allerlei landen

Ongetwijfeld valt het je op dat er allemaal verschillende vlaggetjes staan: de banken (en dus de spaarrekeningen) vallen onder allerlei depositogarantiestelsels.

Garantie in Nederland: bunq

Er zit één Nederlandse bij: bunq. Daar kun je een spaarrekening openen zonder verplichte betaalrekening met bijbehorende kosten. Pas alleen wel op dat je niet per ongeluk toch een pakket met kosten opent, want dat kan je bij bunq gemakkelijk overkomen.

Handig zoeken naar de beste spaarrekening

Gelukkig kun je in onze vergelijking handig filteren en zo de banken zien die vallen onder een voor jou acceptabel garantiestelsel. Daar kun je ook direct aangeven dat je een bank zoekt waar je niet verplicht bent om een betaalrekening te hebben of openen. 

Spaarrekening zoeken op VanSpaarbankVeranderen.nl

Door het filter in te vullen krijg je alleen de spaarrekeningen te zien die aan deze voorwaarden voldoen. Dan zie je dat er naast bunq nog heel wat meer banken in Nederland zijn die een ruim hogere spaarrente geven dan de grootbanken. Deze hebben allemaal een spaarrente van 0,75% of meer:

  • DHB Bank (1,20 - 1,40% - wel voorwaarden)
  • LeasePlan Bank (1,00% - geen voorwaarden)
  • Yapi Kredi
  • Anadolubank
  • Centraal Beheer
  • GarantiBank
  • NIBC Direct

Grootbanken verhogen rente per morgen... naar 0,50%

De grootbanken verhogen per morgen - 1 maart 2023 - hun spaarrentes, nagenoeg allemaal naar 0,50%. Daarmee vergoeden ze nog steeds flink minder dan deze kleinere banken waar je géén betaalrekening hoeft aan te houden.

Wat houdt je tegen?

Dus: wat houdt je tegen? Of je nu je spaargeld wel of niet durft toe te vertrouwen aan een ander  garantiestelsel dan het Nederlandse - je kunt heel eenvoudig een hogere spaarrente krijgen. Zonder dat je daarvoor met je betaalrekening naar een andere bank hoeft over te stappen. 

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op dinsdag 28 februari 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.