27 januari 2023

We krijgen weleens per mail de vraag hoe het kan dat een Nederlandse bank in Duitsland een veel hogere rente vergoedt. ING wordt daarin dan vaak als voorbeeld genoemd. Daar doken we eens even in en de uitkomst is best schokkend...

Spaarrente in Duitsland

De spaarrente in Duitsland ligt op een wat hoger niveau dan in Nederland. Dat is op zich al apart in mijn ogen: de banken hebben te maken met een soortgelijke economie en dezelfde internationale marktrentes. Euribor, ECB-rente - allemaal Europees. Natuurlijk zijn er andere banken actief in Duitsland, en elke bank heeft haar eigen rentebeleid.

Tagesgeld rentes hoger dan in in Nederland

Ik nam een kijkje bij een Duitse vergelijker van spaarrentes. Best interessant, ik zie heel wat namen langskomen van banken die ook in Nederland actief zijn. Veel niet-Duitse banken ook. De top 5 van spaarrentes voor 'Tagesgeld' (opvraagbare spaarrekeningen) in Duitsland op dit moment:

Twee banken uit deze top 5 zijn ons welbekend. Tenminste, als je de introductie van Trade Republic in Nederland hebt meegekregen... en Bigbank staat hier al veel langer bij de hoogste spaarrentes.

Hoogste spaarrentes in Nederland

Trade Republic met Duitse garantie

Interessant detail: bij ons valt spaargeld bij Trade Republic onder het garantiestelsel van Ierland, in Duitsland onder de Duitse spaargarantie. Hoe zit dat? Het heeft te maken met de specifieke bank waar Trade Republic mee samenwerkt. Voor Nederlandse rekeningen is dat Citibank in Ierland, voor Duitse ongetwijfeld de Deutsche Bank. Vandaar!

Bigbank rente hoger - ook na actieperiode

Verder zien we ook in Duitsland in de top 5 banken uit - en met garantie in - andere landen. Bij Bigbank zien we een rente van 1,63% - terwijl ze in ons land op 1,30% staan. Dat is al best een verschil! Nu wordt dat deels veroorzaakt door de actierente: 3 maanden lang 2,00%. Daarna is de rente 1,50%. Dat hebben ze in deze vergelijker omgerekend naar een jaarrente van 1,63%. Maar goed: 1,50% is nog steeds 0,20% hoger dan de spaarrente die Bigbank aan Nederlandse spaarders vergoedt.

Renault Bank idem dito

Direct onder Bigbank staat op nummer 6 Renault Bank Direkt. De rente: 1,56%... ook met zo'n 3 maanden 2,00% actie, maar daarna 1,40%. In Nederland krijgen we van Renault Bank 1,25%.

LeasePlan Bank Duitsland: dubbele rente 

Deze verschillen zijn nog relatief klein als je het vergelijkt met het aanbod van LeasePlan Bank in Duitsland. In Nederland geven zij ons 0,75% rente... sparen bij LeasePlan Bank in Duitsland - onder de Nederlandse spaargarantie - levert maar liefst 1,51% op. Dat is ietsje meer dan het DUBBELE aan rente. En nee, hier is géén sprake van een actie met een tijdelijk hoge spaarrente... 

Hoge spaarrente van LeasePlan Bank in Duitsland

Zou het een foutje zijn van de vergelijker? Ik check het even op de website van LeasePlan Bank Duitsland. Nee, het is geen foutje:

Spaarrekening bij LeasePlan Bank in Duitsland

Effectieve rente iets hoger dan nominaal

Op een Duitse spaarrekening van LeasePlan Bank krijg je dus 1,50%. In de vergelijker staat 1,51%. Dat is geen foutje, dat komt doordat ze de rente per maand uitbetalen. Dan is de rente per jaar iets hoger, omdat je over elke rentebetaling in de volgende maanden ook weer rente krijgt. Effectieve rente noemen we dat, het percentage waarmee ze de rentebedragen berekenen (1,50%) is de nominale rente.

En hoe zit het met ING Bank?

Dan naar de veelgenoemde ING Bank. Die vinden we in de Duitse vergelijker op plek 43 met de Extra Konto. De rente staat op 0,87%, maar ook hier hebben ze een actierente van 2,00% voor nieuwe rekeningen - 4 maanden lang. Dat zorgt ervoor dat de gewone rente van 0,30% opeens als 0,87% in de vergelijker staat. Maar die 0,30% is nog steeds hoger dan wat ze in Nederland op de Oranje spaarrekening vergoeden:

ING Oranje Spaarrekening - rente 27 jan 2023

De 0,25% krijg je alleen over de eerste €10.000 op je spaarrekening. Heb je meer dan dat, dan wordt het totaalrendement snel minder. Nóg minder.

Als Nederlander een spaarrekening openen in Duitsland...

Dus denk jij nu misschien: nou, dan open ik toch gewoon een spaarrekening bij LeasePlan Bank in Duitsland? Nederlandse garantie, dus waarom niet?

Duits adres nodig

Dat werkt dan helaas niet zo. Voor een spaarrekening bij een Duitse bank heb je waarschijnlijk een Duits adres nodig. In elk geval wel bij LeasePlan Bank:

Voorwaarden openen spaarrekening LeasePlan Bank Duitsland

en ook bij ING Bank Duitsland:

Voorwaarden spaarrekening ING Bank Duitsland

Dus: wat kunnen we met die Duitse rentes?

Helder. Het is leuk (of juist eigenlijk niet leuk) om te weten dat de spaarrente in Duitsland hoger ligt dan in Nederland, zelfs banken van onze eigen bodem... maar we kunnen er niets mee.

Banken in luxe positie met luie spaarders

Het enige dat we kunnen doen is proberen ervoor te zorgen dat onze eigen grootbanken serieuze spaarrentes gaan vergoeden. Dat zullen ze alleen maar overwegen als de concurrentie groter wordt, als heel veel klanten hun spaargeld daar weghalen om het bij een bank met een hogere spaarrente te stallen. Van Spaarbank Veranderen dus. Doen we dat niet, blijven de meeste spaarders lui, dan zitten ING Bank, Rabobank, ABN Amro en SNS / ASN Bank... in de luxepositie en zullen ze hun rentes niet op een mooi niveau brengen.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 27 januari 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.