20 januari 2023

Het was de afgelopen weken topdrukte rondom de spaarrentes. Vlak voor en na de laatste vergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) over het monetaire beleid - op 15 december 2022 - gebeurde er van alles, toen kwam Trade Republic met die nieuwe spaarrekening... 

Weinig nieuws over rente op spaarrekeningen

Heerlijk, leven in de brouwerij. De afgelopen week is het opeens heel rustig, dat is gewoon echt weer even wennen.

NIBC Direct

Bij de spaarrekeningen is er één aanpassing: NIBC Direct heeft de rente wat verhoogd. Niet schokkend: van 0,50% naar 0,75% - daarmee komen ze blij lange na niet in de buurt van de hoogste rentes.

LeasePlan Bank & Centraal Beheer

Met die spaarrente zitten ze op hetzelfde niveau als LeasePlan Bank maar zelfs nog onder de rente van Centraal Beheer. En er staan nog heel wat banken - ook met Nederlandse garantie - boven hen in de rentelijst.

Vergelijk spaarrekeningen

Depositorentes zelfs omlaag

En bij de deposito's dan? Is daar wel wat te beleven? Eerlijk gezegd ook weinig schokkends. Elke dag wel een rentewijziging, maar geen leuke nieuwe hoogste rentes. Sterker nog, er zitten ook rente verlagingen tussen.

Klarna & CKV Bank

Klarna uit Zweden voerde bijvoorbeeld eergisteren een behoorlijke verlaging door: een 1-jaar vast deposito ging van 2,65% naar 2,40%. De Belgische CKV Spaarbank ging bij die looptijd al op 10 januari fors omlaag: van 2,90% naar 2,00%. Die hadden het wat te druk gekregen met toestromend spaargeld denk ik...

Orange Bank

Die 2,90% voor 1 jaar vast kun je nog wel krijgen, maar dan in Frankrijk bij Orange Bank (via Raisin). Ook 3,00% is nog mogelijk: in Portugal of Slowakije.

Vergelijk deposito's

Marktrentes

Waar komt die plotselinge rust vandaan? Laten we eens even kijken naar de ontwikkeling van de marktrentes. Je hoeft maar één blik te werpen op deze grafiek om te snappen waarom het zo rustig is bij de spaarrentes:

Daar is gewoon ook echt nagenoeg niets gebeurd in de afgelopen weken. Niet zo gek dus dat het ook bij de spaarrekeningen en deposito's rustig is met de rente.

Volgende ECB-vergadering

De kans is groot dat het rustig blijft tot de volgende ECB-vergadering over het monetaire beleid voor de deur staat. De eerste in 2023 staat gepland op donderdag 2 februari, dus dat duurt nog wel even. In de tussentijd verwacht ik geen grote bewegingen. Misschien in de week vóór die vergadering, omdat dan vaak al redelijk duidelijk wordt wat er gaat gebeuren en banken daarop voorsorteren. 

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 20 januari 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.