8 juli 2022

De spaarrentes zijn aan het stijgen, dat is prettig nieuws. Toch verwachten we voor de direct opvraagbare spaarrekeningen niet dat die binnen afzienbare tijd een leuke rente gaan vergoeden. Dus zit steeds in m'n hoofd dat ik maar weer eens een bedrag op een deposito moet stallen. Heb jij dat niet?

Depositorente gaat wel echt omhoog

De depositorente gaat wél echt omhoog. Door je geld één jaar vast te zetten krijg je gewoon een vol procent rente extra ten opzichte van de best renderende spaarrekening... dat is toch interessant voor een bedrag dat je het komende jaar niet nodig gaat hebben?! Zelfs als de variabele spaarrente bijvoorbeeld over een half jaar serieus zou stijgen. Dan heb je immers al een half jaar geprofiteerd van het forse renteverschil. 

Wat houdt me tegen?

En toch is er iets dat me tegenhoudt. Misschien het gevoel dat ik het geld misschien wél nodig ga hebben: als we eindelijk de stap naar het serieus verduurzamen van ons huis gaan zetten.

Zonnepanelen op je dak

De zonnepanelen liggen dan wel op het dak, maar er valt nog veel meer te verbeteren. Isolatie, nieuwe beglazing en kozijnen... maar ja, dat is natuurlijk wel een project dat serieus geld kost. Als je dat van eigen geld kunt betalen is dat toch beter dan er je hypotheek voor te verhogen of zo'n Energiebespaarlening van de overheid af te sluiten. Alhoewel... daar ga ik een andere keer wel verder op in.

FOMO voor de spaarrente

Maar eigenlijk denk ik dat het meer een stukje FOMO is - de 'fear of missing out'. Het gevoel dat die 1-jaars depositorente nog wel ruim verder omhoog zal gaan. Dat ik dan spijt heb van het vastzetten tegen 1,30% bij Klarna in Zweden en de nog (veel) hogere rente misloop.

CKV Bank heeft even genoeg binnengehaald

Want de actie van de Belgische CKV Bank, die is alweer voorbij en heb ik niet benut. Daar hebben ze wel even genoeg 1-jaars geld binnengehaald denk ik, want de rente staat er nu op... 0,10% voor 1 jaar vast! Er zijn verschillende Nederlandse banken die meer geven!

Vergelijk deposito's

Ruimte voor hogere depositorente?

Gisteren schreef ik er nog een artikel over op HomeFinance: Kan de korte depositorente nog veel verder omhoog? Want als je naar de ontwikkeling van de marktrentes en die van de depositorentes kijkt zou je verwachten dat er ruimte is voor veel hogere tarieven. Eén jaar is 12 maanden - en als ik de 1-jaarsdepositorente afzet tegen de 12-maands Euribor zien we dit:

Rente 12maands Euribor vs 1 jaars deposito tm 8 juli 2022

De verhoging van de consumentenrentes, daar zit natuurlijk een vertraging in ten opzichte van de marktrente - dat is altijd zo. Nu is die 12-maands Euribor de laatste dagen weer wat gezakt, maar als die op het huidige niveau blijft zou ik met mijn logische verstand verwachten dat de depositorente voor 1 jaar vast echt nog wel fors omhoog moet kunnen.

Kan er volkomen naast zitten...

Ik pretendeer overigens niet een expert te zijn in rentevoorspellingen, laat ik daar duidelijk over zijn. Kan er ook volkomen naast zitten - maar kijkend naar deze grafiek denk ik: het verschil is opeens heel klein geworden, en de snelle stijging in de oranje lijn van een paar weken geleden is nog lang niet volledig doorgewerkt in de blauwe. 

Achteraf spijt van afwachten

En dus zet ik de stap naar vastzetten gewoon nog niet. Dikke kans dat ik daar dan achteraf spijt van heb... kennelijk is de angst om iets mis te lopen waarvan je denkt/hoopt/verwacht dat het nog gaat komen sterker dan het idee dat je door nu de beslissing niet te nemen iets misloopt.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 8 juli 2022

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.