1 juli 2022

De ECB is veel in het nieuws in deze tijd. Wat gaan ze met de rente doen, en waarom? Hoe zit het met inflatie en opkoopprogramma's? En wat betekent dat voor jouw spaargeld?

Renteverhoging bij ECB

Het is 1 juli - is het dan nu zover dat de ECB de rente gaat verhogen? Dat dacht ik even, maar nee: de stap wordt pas gezet tijdens de beleidsvergadering op 21 juli. Nog een kleine 3 weken wachten dus. 

Hoe groot zal de stap zijn?

Ik ben wel nieuwsgierig hoe groot de rentestap dan zal zijn. Ten minste 0,25%, dat staat wel vast. Maar er gaan ook steeds meer stemmen op dat het meer moet worden, 0,5% wordt ook wel veel geroepen. Bijvoorbeeld door Gediminas Šimkus, president van de centrale bank van Litouwen en bestuurslid bij de ECB - lees ik op BNR.nl.

Inflatie beteugelen

Het verhogen van de rente op Europees niveau is nodig om de hoge inflatie te beteugelen. Die was in Nederland afgelopen maand - berekend volgens de Europese standaard (dus niet onze eigen CPI) 9,9%. In mei was dat 10,2% en in de twee maanden daarvoor nog ruim hoger. 

Inflatie HICP in Nederland tm juni 2022Bron: CBS.nl

Het niveau is dus nog steeds hoog, maar wel minder hoog dan in de afgelopen maanden. Voor Nederland is het nu even afwachten op de consumentenprijsindex (CPI) van vorige maand, maar Europees is deze HICP van belang. En dan niet specifiek die van Nederland, maar het inflatiecijfer voor heel het Eurogebied natuurlijk.

Alles doen om de inflatie te drukken

De inflatie in de eurozone kwam in mei uit op 8,1% dat was een record. Wat zal het cijfer over juni zijn? De ECB wil er alles aan doen om die inflatie te drukken... het ideale niveau is 2%, dus daar moet wel wat gebeuren. Zoals renteverhogingen. De vraag is of het bij de voorgenomen 0,25% blijft, of direct meer. Of wachten ze tot september, om dan weer een stap te zetten?

Hoe zit het met die obligatie-opkoopprogramma's?

Naast de rente gebruikt de ECB ook een ander instrument om de ontwikkeling van de inflatie te beïnvloeden: het opkopen van staatsobligaties. Via die weg is héél veel geld (meer dan 5 biljoen euro) in de economie gepompt in de afgelopen jaren. Niet om de inflatie te beteugelen - juist om die omhoog te krijgen. Gek idee misschien nu, maar de inflatie was vanaf 2015 te laag.

Staatsobligaties opkopen om inflatie omhóóg te krijgen

Om daar iets aan te doen ging de ECB staatsobligaties opkopen bij banken. Het idee daarachter: dan hebben banken meer geld om leningen te verstrekken, gaat er geld de economie in en worden mensen gestimuleerd om geld uit te geven. Via die route gaat de inflatie omhoog. Dat gebeurde ook, alleen kwam toen corona en stortte de inflatie weer in.

Opkoopprogramma's gestopt

Met het exploderen van de inflatie was het hoog tijd om die opkoopprogramma's te stoppen. Dat is ook gebeurd: per 30 juni zijn de lopende programma's stopgezet. Alleen: in combinatie met de renteverhoging geeft dit problemen voor de zuidelijke eurolanden. Je weet wel: die zulke hoge schulden hebben.

Problemen voor Zuid-Europa: nieuw opkoopprogramma

Als je een hoge schuld hebt is een renteverhoging van grote invloed. Dat geldt voor jou als consument, maar ook voor overheden. Dus daar gaat de ECB dan ook weer iets op verzinnen, om Zuid-Europa te redden. Waarschijnlijk door voor het eerst een instrument in te zetten dat OMT heet. Daarmee kan de ECB onbeperkt obligaties opkopen van een specifiek land - maar dan wel onder strenge voorwaarden. Hervormingseisen. 

Wat betekent dit voor jouw spaargeld?

Goed, een heel verhaal over de ECB, maar wat betekent dat voor jou? Voor jouw spaargeld  - want daar gaat het over hier op VanSpaarbankVeranderen.nl?

Depositorente

Bij de depositorente zien we de laatste tijd flink wat verhogingen langskomen. Dat is logisch, gezien de ontwikkeling van de Euribortarieven (kortere termijn) en de kapitaalmarktrente (lange termijn). Qua sparen vind ik vooral de Euribor rentes interessant - de kapitaalmarktrente volg ik meer voor een gevoel bij de ontwikkeling van de hypotheekrente. 

Vergelijk deposito's

Ontwikkeling Euribor

Deze grafiek is daarbij heel interessant:

Euribor geldmarktrente tm 29 juni 2022

Actuele Euribor rentes

Variabele spaarrente

Voor de variabele spaarrente is het een ander verhaal. Die gaat als het goed is wel omhoog na serieuze renteverhogingen door de ECB. De hogere rente bij Renault Bank sinds afgelopen maandag is daarvan wellicht een voorbode? Toch verwacht ik niet dat die 0,25% hierin veel gaat doen, dus spaarders moeten waarschijnlijk nog wel een tijdje geduld hebben.

Vergelijk spaarrekeningen

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 1 juli 2022

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.