18 februari 2022

Laten we het eens over de rente hebben. En deze keer dan niet over de spaarrente - daarover valt gewoon niet zoveel te melden op het moment. Ik wil vandaag eens uitgebreider kijken naar de kapitaalmarktrente!

Even kort over de spaarrente

Door de renteverlaging van Bigbank is Renault Bank weer de nummer 1 in de vergelijking van sparen zonder voorwaarden, maar dat had ik vorige week al aangekondigd. Bij de depositorentes heeft de Belgische CKV bank de rente op de kortere looptijden (1 tm 4 jaar vast) fors verlaagd afgelopen woensdag, terwijl een paar rentes bij banken uit Estland marginaal omhoog gingen.

Kapitaalmarktrente in beweging

In m'n blog van vorige week ging ik ook al even in op de kapitaalmarktrente. Dat die enorm gestegen was sinds eind januari. De stijging is de afgelopen week gekalmeerd - het niveau is nu al een week redelijk stabiel boven de 0,4%:

Nieuwe staatsobligaties - met rente!

Nu was er afgelopen dinsdag nieuws: de overheid plaatst een nieuwe 10-jarige obligatielening. Op zich niet zo bijzonder. Wat wél bijzonder was: op deze obligatie gaan ze rente betalen! De afgelopen drie jaar was dat niet zo, nieuwe obligaties werden geplaatst met 0% rente.

Verband tussen staatsobligatie en kapitaalmarktrente

De rente die vastgesteld is voor die nieuwe staatsobligaties is 0,5%. Op dat moment ging ik me opeens afvragen hoe dat nou zit met die kapitaalmarktrente. We zeggen altijd dat de rente op de 10-jarige staatsobligatie daarvoor de leidraad is... maar toch varieert die kapitaalmarktrente elke dag, terwijl er niet elke dag nieuwe obligaties uitgegeven worden.

Koersen

Kapitaalmarktrente = totaalrendement

Dat zit zo: de kapitaalmarktrente is niet alleen de rente - ook het koersrendement zit erin verwerkt. Staatsobligaties kun je elke dag kopen, de koers (de prijs) ervan verandert doorlopend. Die koers wordt bepaald door vraag en aanbod. 

Staatsobligaties met 4% rente

Zo kun je nu 4% staatsobligaties kopen, die zijn geplaatst in 2005. Daar betaal je dan een fors bedrag voor: een obligatie waar je in 2037 € 1.000 voor terugkrijgt kost nu zo'n € 1.477. Je betaalt dus € 477 meer dan je terugkrijgt als je de obligatie aanhoudt totdat deze afbetaald wordt. Maar ja, dan krijg je ook wel 4% rente per jaar. Het totale rendement op deze obligatie is dan geen 4% per jaar - het extra betaalde bedrag van € 477 moet je daarin meenemen. Dat brengt het rendement behoorlijk naar beneden. We noemen dat ook wel het effectief rendement.

Effectief rendement uitgelegd

In deze video wordt het aardig helder uitgelegd:

De marktrente - de kapitaalmarktrente dus - die we langs zien komen in het nieuws en in grafieken is het totaalrendement - niet de pure rente op zo'n staatsobligatie.

Ontwikkeling kapitaalmarktrente

Interessant is dat je in de kapitaalmarktrente afgelopen dinsdag - de dag waarop de nieuwe staatsobligatie bekendgemaakt werd - een piekje ziet richting de 0,5%. Om precies te zijn: 0,48%. De obligatie is nog niet concreet verkrijgbaar en heeft nog geen koers, maar de 'issue price' staat op 99,28. Iets beneden de 100% dus zelfs.

Fascinerend om te zien toch, wat er met de kapitaalmarktrente is gebeurd in het afgelopen half jaar?

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 18 februari 2022

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.