11 februari 2022

Van de week zag ik op Telegraaf.nl een kop langskomen die me verbaasde: Hoop voor spaarders? Kleine banken verhogen rente. Ik had namelijk nog niet meegekregen dat de spaarrente serieus omhoog was gegaan, en dat zou natuurlijk niet moeten kunnen. We zitten er bij VanSpaarbankVeranderen.nl immers bovenop voor je. 

Rente omhoog op spaarrekeningen?

Dus dook ik in de laatste rentewijzigingen. Eerst maar eens even de kijken bij de wijzigingen op spaarrekeningen. Daar zie ik inderdaad één pijl omhoog:

Moeten we dit van de daken schreeuwen?

M'n eerste gedachte: even serieus! Gaan we het nu echt van de daken schreeuwen als een rente van 0,00% naar 0,01% gaat? Het moet toch niet gekker worden. Aan de andere kant... het is relatief gezien een oneindig grote verhoging, niet in percentages uit te drukken 😋.

Ehhh.... wat is FIBR?

Vervolgens realiseerde ik me dat ik nog nooit van FIBR gehoord heb. Is dat een nieuwe spaarbank? En waarom weet ik dat niet? Snel op onderzoek uit!

Nieuwe naam voor Amsterdam Trade Bank / AT Bank

Wat blijkt: FIBR is alleen een nieuwe naam. Het is de bank die we eerder kenden als Amsterdam Trade Bank of AT Bank - een van oorsprong Russische bank is dat. Sinds begin dit jaar is de naam gewijzigd naar FIBR.

Geen idee van het waarom, de nieuwe naam wordt toegelicht met: "FIBR combineert de kracht en stabiliteit van een bank met de snelheid en flexibiliteit van een fintech. Hiermee is onze dienstverlening nóg beter en sneller." Okay, weten we dat ook weer. Gezien de rente is het verder niet heel spannend.

Rente bij Bigbank gaat omláág, Renault Bank weer aan kop

De hoogste rente op spaarrekeningen is in elk geval niet verhoogd. Sterker nog - wat nu nog niet te zien is in de rentelijsten, maar wel is aangekondigd: de rente bij Bigbank gaat juist fors omlaag: vanaf 15 februari staat die op 0,22%. Daarmee komt Renault Bank met 0,25% dus weer bovenaan de vergelijking van Sparen zonder voorwaarden (tenzij er opeens ook een renteverlaging uit Frankrijk komt natuurlijk).

Vergelijk Sparen zonder voorwaaden

Depositorentes inderdaad omhoog

De depositorentes dan. Daar kan ik de Telegraaf-kop wel gelijk geven. Bij de laatste rentewijzigingen op  deposito's zie ik eigenlijk best veel groene pijlen, wel weer eens leuk!

FIBR verhoogt depositorentes flink...

Ook hier komt FIBR naar voeren met behoorlijke rente verhogingen. Een deposito voor 5 jaar levert 0,25% meer op, dat is best leuk om te zien. Maar als je dan naar het niveau kijkt denk je weer - dat gaat dus niemand doen.

... maar geeft niet de beste rente...

Sowieso je geld 5 jaar wegzetten voor 0,65% per jaar, is niet heel voor de hand liggend. Maar vooral als je weet dat er heel wat banken zijn die ruim meer rente geven. CKV uit België bijvoorbeeld - daar krijg je 1% voor 5 jaar vast. En bij Bigbank zelfs 1,25% - dan staat je geld in Estland. 

... ook niet de hoogste onder Nederlandse garantie

Nu is het wel zo: ook al is de achtergrond Russisch en de naam veranderd - geld bij FIBR valt nog steeds onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Dat kan een reden zijn. Aan de andere kant: dat geldt ook voor Yapi Kredi (een van oorsprong Turkse bank) - en zij vergoeden 0,85% voor 5 jaar vast. En ja, gewoon in euro's - dus van de hyperinflatie in Turkije heb je geen last. 

Hoogste rente sparen deposito 5 jaar vast - 11 februari 2022

Gaat de hoogste spaarrente ook omhoog?

Er zijn dus duidelijk verschillende kleine banken die de depositorentes verhogen - de groene pijlen zijn het bewijs. De interessantste vraag vind ik: betekent dit ook dat de hoogste rente die je kunt krijgen omhoog gaat?

Hogere spaarrentes wel op komst?

Ik vind - ondanks de groene pijlen - niet dat we kunnen zeggen dat de spaarrente echt omhoog gaat. Nog niet. Misschien komt het wel... er gebeurt nogal wat op het gebied van de rente in het algemeen.

Kapitaalmarktrente schiet omhoog

Kijk maar naar de kapitaalmarktrente (de rente op 10-jaars staatsleningen):

Dat ziet er misschien nog niet zo spectaculair uit, 0,419% - totdat je bedenkt dat de kapitaalmarktrente vorig jaar voornamelijk negatief was. En behoorlijk ook. De stijging die in de afgelopen weken gaande is kun je dan toch wel indrukwekkend noemen:

Verschuiving in Europees rentebeleid

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft dan nog niet haar rente verhoogd, maar er zijn wel tekenen dat het daar dit jaar wel van gaat komen. De stelligheid waarmee voorzitter Lagarde aangaf dat dit niet zo gebeuren - omdat de hoge inflatie tijdelijk zou zijn - is er wel af.

Klaas Knot - de president van De Nederlandsche Bank (DNB) pleit wel voor zo'n renteverhoging. Dit is een interessant artikel als je hier meer over wilt weten: Verdeeldheid ECB: Lagarde wil geen haast maken met een renteverhoging waar Knot voor pleit.

Beetje hoop op hogere spaarrente

Kortom: de Telegraaf-kop is een storm in een glas water die de indruk wekt dat er al heel wat gebeurd is op rentegebied. Toch kun je als spaarder inmiddels wel een béétje hoop hebben op een hogere rente, al zal het voorlopig niet opwegen tegen de bizarre inflatiecijfers.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 11 februari 2022

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.