21 januari 2022

De nieuwe lockdown maakt het schrijnend duidelijk: steeds meer bedrijven komen in zware problemen, veel ondernemers overwegen de stekker eruit te trekken. Het aantal faillissementen is vooralsnog extreem laag - in 2021 het laagste aantal sinds 1990, maar wat zegt dat?

Niet failliet, spaargeld op

In de praktijk laten ondernemers het vaak niet zover komen dat ze failliet gaan - ze stoppen voordat het zover is. Zoals het bedrijf in dit artikel: "We zijn nog niet failliet, maar ons spaargeld en pensioen is op. Er zijn geen buffers meer."

Spaarvarken kapot

Inkomensprobleem voor heel wat mensen

Bijna elk bedrijf dat ermee stopt, of dat nu door een faillissement is of niet, heeft gevolgen voor meer mensen dan alleen de ondernemer. Vaak hebben ze personeel in dienst dat dan geen baan meer heeft. Of werken ze met zzp'ers die hun opdrachten zien slinken. Het betekent een inkomensprobleem voor heel wat mensen, met de vraag of zij voldoende spaargeld hebben om dat op te vangen. 

Veel vacatures

Gelukkig zijn er veel vacatures - er zijn ook allerlei bedrijven die juist personeel zoeken. Dus als het meezit kunnen al die mensen wel snel weer aan het werk om hun inkomen en spaargeld op peil te houden. Daarvoor moeten die vacatures natuurlijk wel enigszins aansluiten bij wat ze kunnen en willen.

Flinke inflatie: prijzen gaan hard omhoog

Ondertussen hebben we te maken met een flinke inflatie. De prijzen stijgen de pan uit de afgelopen maanden. In de basis vooral energieprijzen, maar die werken door in allerlei andere prijzen. Daardoor wordt de broccoli ook duur, en de rozen voor Valentijnsdag. Hoeveel last je hebt of krijgt van die prijsstijgingen... dat ligt aan jouw uitgavenpatroon, dat is voor iedereen anders.

Rozen voor Valentijnsdag

Spaarrente omhoog ter compensatie?

En dan zou je zeggen... hoge inflatie: dan gaat de spaarrente toch ook omhoog? Want in spaarrente zit toch een deel dat bedoeld is als compensatie voor inflatie? In theorie wel ja... maar in de praktijk van vandaag is dat duidelijk niet het geval. De spaarrente beweegt niet. Ook niet omlaag nee, want veel dichter bij nul kunnen we niet komen.

Actuele spaarrente

Behoorlijke buffer noodzakelijk

Deze ontwikkelingen maken ook wel weer overduidelijk dat het nodig is om een behoorlijke buffer te hebben. Gewoon, om ontspannen te blijven leven - ook bij onverwachte en onvermijdelijke gebeurtenissen. Dat je weet dat je niet meteen in de problemen komt als je inkomen instort.

Geld overhouden om opzij te zetten

Zo'n buffer heb je niet zomaar, die moet je opbouwen. Dus uitkomen met je inkomen, net aan rondkomen en geen euro overhouden... dat is eigenlijk niet genoeg. Op één of andere manier moet je ervoor zorgen dat je wat geld overhoudt om opzij te zetten. Om die buffer op te bouwen.

Hoe groot moet jouw buffer zijn?

Beetje wazige term wel, 'een buffer'. Wat betekent dat? Hoe groot moet een buffer zijn? Daar heeft het Nibud een handige tool voor: de Buffer Berekenaar. Dat is niet nieuw, die staat er al tíjden, maar het leek me wel goed om dat nog eens onder de aandacht te brengen.

Wat is jouw adviesbuffer? En heb je dat geld ook ergens op een spaarrekening staan? Het schijnt dat veel mensen schrikken van het berekende bedrag. Gabriëlla Bettonville van het Nibud zegt hierover tegen NU.nl:

"Veel mensen schrikken van deze bedragen. Maar wij adviseren echt de uitkomst van de bufferberekenaar als richtlijn te gebruiken. Als het je lukt om dit bedrag te sparen, voorkom je dat je in geldproblemen komt. En het scheelt een hoop stress."

10% van je inkomen sparen

Advies van het Nibud: 10% van je inkomen op een spaarrekening zetten. Dat is wel echt fors! Het is op zich een prima advies natuurlijk, alleen het lijkt me voor heel veel mensen niet haalbaar. Zodanig niet haalbaar dat ze het dan niet eens gaan proberen... 

Enorme stap als je niets overhoudt

Want 10% van je inkomen sparen - ik schat toch in dat veel mensen dat niet halen. Als je al blij bent als je net aan rondkomt, dan is de stap naar 10% sparen enorm. Dus ik zou toch zeggen: elke euro die je kunt sparen is mooi meegenomen.

Spaarvarken groeit

Meer inkomsten en/of minder uitgeven

En als je nu niets overhoudt moet je daarvoor ergens ruimte creëren. Qua cijfers is het heel eenvoudig: zorgen dat er meer binnenkomt en/of zorgen dat je minder uitgeeft. Staat je inkomen vast en zie je geen mogelijkheden om extra te verdienen? Dan zit er niets anders op dan besparen op je uitgaven.

Bespaartips gezocht

Hier op VanSpaarbankVeranderen.nl gaat het natuurlijk vooral over sparen, maar ook besparen hoort daar wat mij betreft bij. Omdat je wel geld moet overhouden van je inkomen om te kúnnen sparen. We hebben wel al wat bespaartips op een rij gezet, maar ik neem me bij deze heilig voor om die fors uit te breiden.

Wil je me helpen? Mail me dan jouw bespaartips op anneke@homefinance.nl en ik neem ze mee!

Mail jouw bespaartips

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 21 januari 2022

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.