14 januari 2022

De merken van De Volksbank gaan de renteregels per 1 april verder aanscherpen. Spaarders met geld bij ASN Bank, SNS Bank en Regiobank krijgen niet meer over hun hele saldo de 0,01% rente én voor de negatieve rente wordt gekeken naar het totale spaartegoed bij de bank.

Spaarrente: of je nou 0,01% of 0,00% krijgt...

Die spaarrente... waar hebben we het over? Een rente van 0,01% is eigenlijk gewoon nul natuurlijk. Even concreet: als je € 10.000 spaargeld hebt krijg je na een jaar € 1 rente bijgeschreven. En bij € 25.000 dus € 2,50. Dat is nou niet bepaald een reden om te sparen. Of je nou niets krijgt of € 2,50, dat maakt het verschil niet.

Waar krijg je wél meer rente dan 0,01%?

Maar goed, het beleid wordt bij ASN, SNS en Regiobank dus per 1 april 2022 nog iets aangescherpt: je krijgt niet meer over je hele saldo die 0,01% - maar over maximaal € 25.000. Meer rente dan € 2,50 kun je dus niet krijgen. Zou het een vroege 1 april grap zijn? Denk t niet.

Negatieve rente grens: per persoon, per bank

Ingrijpender dan dit is de andere maatregel: het bij elkaar vegen van alle saldi bij de vraag of er een negatieve rente betaald moet worden.

Nu nog per rekening

Op dit moment is het bij de merken van De Volksbank nog zo dat de grens van € 100.000 - daarboven betaal je 0,5% aan negatieve rente -  geldt per rekening. Heb je dus twee rekeningen met € 99.000, dan ontspring je de dans. Heel onlogisch natuurlijk: het nodigt uit tot het openen van meerdere rekeningen bij één bank, dat is ongetwijfeld niet de intentie van de bank. Dus deze reparatie van het gat in de regels, daar kon je op wachten. 

Reparatie gat in regels

Voor mij is het sowieso al bijzonder dat er mensen zijn die bij één bank meer geld hebben staan dan € 100.000. Tenminste, als het om één persoon gaat. Die ton is immers ook de grens voor de spaargarantie.

Hoe werkt negatieve rente bij gezamenlijke rekening?

Geldt die € 100.000 grens voor de negatieve rente per persoon of ook voor twee partners samen? Voor het depositogarantiestelsel is de grens immers per persoon, dus kun je als stel bij één bank €200.000 stallen binnen de garantiegrens. Rondom de negatieve rente is dat per bank verschillend. Op dit moment zit het zo:

  • Grens geldt per bank, per klant: ABN AMRO, Triodos Bank
  • Grens geldt per rekening: Rabobank, ING, Nationale Nederlanden, ASN Bank, SNS Bank, Regiobank

ASN, SNS en Regiobank verhuizen dus per 1 april naar de groep met de grens 'per bank, per klant'. In die groep is de regel gelijk aan die voor het depositogarantiestelsel: als er twee rekeninghouders zijn wordt het saldo over die twee verdeeld om te bepalen of er sprake zal zijn van een negatieve rente.

Heeft u een gezamenlijke rekening? Het saldo van een gezamenlijke rekening telt bij iedere rekeninghouder voor de helft mee. Een spaarrekening met een saldo van € 10.000 telt dus voor € 5.000 per rekeninghouder.

Wel zo duidelijk, deze aanpassing. Ik zou verwachten dat Rabobank, ING en Nationale Nederlanden deze stap ook wel gaan zetten.

VanSpaarbankVeranderen.nl houdt je graag op de hoogte...
Krijg jij onze Update Sparen al in je mailbox?

Nog niet!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 14 januari 2022

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.