7 januari 2022

De beste wensen voor het nieuwe jaar... mag het nog? Ik meen dat het officieel mag tot Driekoningen, en dat was gisteren meen ik. Maar mijn beste wensen zijn op 7 januari niet minder gemeend, dus ik doe het toch. 

Wat gebeurde er in 2021?

De eerste werkdag van 2022 begon ik op HomeFinance.nl met een terugblik op 2021 voor het onderwerp sparen: even de interessantste ontwikkelingen voor spaarders op een rij:

Terugblik op sparen in 2021

Dat wil ik lezen!

LeasePlan Bank verdwenen

In dat overzicht noemde ik o.a. kort de verdwijning van LeasePlan Bank. Nee - niet dat de bank verdwenen is, dan hadden we wel harder geroepen. Je kunt er alleen geen rekening meer openen. Wie er vóór oktober 2021 al een spaarrekening had is nu spekkoper: de rente is 0,05% en daarmee de hoogste in Nederland.

Geen nieuwe klanten meer

Nieuwe rekeningen openen ze niet meer, daarom hebben we LeasePlan Bank uit onze vergelijkingen gehaald. Het is immers niet zo zinvol om een bank te tonen waar je toch niet terecht kunt voor het openen van een nieuwe spaarrekening.

Tijdelijke klantenpauze bij LeasePlan Bank

LeasePlan fuseert met Frans bedrijf

Nu zag ik gisteren dat LeasePlan - het leaseauto-bedrijf dus - samen gaat met ALD, een leaseclub uit Frankrijk. Dat riep bij mij meteen de vraag op wat er dan gaat gebeuren met LeasePlan Bank... Als het fusiebedrijf in Frankrijk gevestigd wordt, gaat het geld dat je daar hebt dan ook naar Frankrijk?

Vestiging in Frankrijk?

De kans dat Frankrijk de thuisbasis wordt van de combi LeasePlan / ALD lijkt me heel groot. Het moederbedrijf van ALD is de Franse bank Société Générale. Ah! Een bank! De eigenaar van LeasePlan is een consortium van beleggingsinstellingen, waaronder de Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn. Ik zou verwachten dat deze eigenaar zich na de fusie niet meer met het bedrijf wil bemoeien, terwijl Société Générale dat waarschijnlijk wel wil. Dus is vestiging in Frankrijk een logische keuze toch?

Parijs - Frankrijk

Wat gebeurt er met LeasePlan Bank?

Voor spaarders is het interessant om te weten wat er dan gaat gebeuren met LeasePlan Bank. Blijft de bank wel in ons land gevestigd? Met een Nederlandse bankvergunning en dus vallend onder het Nederlandse depositogarantiestelsel? Of gaat de bank dan ook over naar Frankrijk?

Nederlandse of Franse spaargarantie

Het voornaamste gevolg van een eventuele emigratie van LeasePlan Bank is dat het geld daar dan niet meer onder de Nederlandse, maar onder de Franse spaargarantie valt. Met vervolgens de vraag of jij dat wel wilt. Of je genoeg vertrouwen hebt in de garantie uit Frankrijk, maar ook of je daar dan niet over de grens heen gaat.

Spaargeld spreiden over verschillende landen

Misschien heb je nu je geld wel lekker gespreid, niet alleen over banken maar ook over garantiestelsels. Heb je bijvoorbeeld geld in Nederland bij LeasePlan Bank, in Duitsland bij Lloyds Bank en in Frankrijk bij Renault Bank... Drie banken, drie landen, drie garantiestelsels. Over risicospreiding gesproken!

Heb je een rekening bij zowel LeasePlan Bank als Renault Bank - en zou het spaargeld verhuizen naar Frankrijk - dan is de spreiding over landen opeens een stuk minder. Dat is wel iets om in de gaten te houden.

Alternatieven in Nederland

Wil je het geld in Nederland houden, wat zijn dan de alternatieven om uit te kiezen? Nou ehhh... als het om de rente gaat: eigenlijk géén. Kijk maar:

Hoogste spaarrentes - 7 januari 2022

Na een hele lijst banken uit het buitenland volgen twee van oorsprong Turkse banken onder de Nederlandse garantie met een rente van 0,02% - en daarna... alle andere Nederlandse banken met 0,01% of 0,00% rente.

5x of oneindig keer meer rente

Kortom: voor de spaarders met geld bij LeasePlan Bank hoop ik dat ze die euro's niet gaan verhuizen naar Frankrijk. Want 0,05% is wel héél weinig, maar nog steeds 5x meer dan 0,01% (en oneindig keer meer dan 0,00%). Of misschien wil je wel zélf je spaargeld naar Frankrijk laten emigreren, want bij Renault Bank krijg je dan weer 5x meer rente dan bij LeasePlan Bank!

Spaarrekening Renault Bank aanvragen

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 7 januari 2022

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.