24 december 2021

Het is 24 december, de dag voor Kerst 2021. Een kerst die we weer in lockdown doorbrengen, net als vorig jaar. Nog precies een week, dan is het Oudejaarsdag en staan we op de rand van het nieuwe jaar, 2022 komt eraan. Laat ik beginnen met de wens dat je warme, gezellige Kerstdagen hebt!

Nadenken over 2022

Ook al roep ik graag dat ik niet aan goede voornemens doe, dat plannen maken en doelen stellen toch op elke dag van het jaar kan en je ook elke dag kunt beginnen met de uitvoering ervan... toch merk ik dat ik wel nadenk over het komende jaar. 

Lijfrente storten en zorgverzekering regelen

Rondom geldzaken móet je wel voor bepaalde onderwerpen. Je weet wel: de lijfrentestorting die je vóór 1 januari geregeld moet hebben voor de aftrekpost van jouw jaarruimte in de belastingaangifte komend voorjaar. En de beslissing over je zorgverzekering die je vóór 1 januari moet hebben genomen, anders kun je jouw lopende zorgpolis niet meer opzeggen of wijzigen. Het eerste  heb ik geregeld, het tweede bíjna - ik ben bij stap 5 van 7.

Stappen voor keuze zorgverzekering 2022

Wat wil je misschien ánders gaan doen?

En als dat allemaal geregeld is? Ga je dan 2022 in zonder na te denken over wat je misschien anders wilt gaan doen? Op werkgebied denk ik er in ieder geval wel over na, maar dat ligt niet aan de jaarwisseling. Dat doe ik eigenlijk elke week wel - afhankelijk van hoeveel 'lege tijd' ik heb. Nu met de lockdown en een werk-arme week voor de boeg zal dat de komende week zéker gebeuren. Heerlijk!

Geldzaken even laten rusten na de jaarwisseling

Qua geldzaken heb ik toch meer de neiging om inderdaad de jaarwisseling te zien als moment waarna ik er even niet meer mee bezig hoef te zijn. Persoonlijk tenminste - voor VanSpaarbankVeranderen.nl en de andere websites van HomeFinance blijf ik de financiële wereld natuurlijk vrijwel dagelijks volgen. Of zullen we dat dit jaar anders doen?

Structureel plan blijft lastig

Een structureel plan heb ik tot op heden niet voor onze financiën. Zoals de meeste mensen, denk ik. Soms doe ik weleens een aanzet... en laat het dan toch weer zitten. Vooral omdat het zo ontzettend koffiedik kijken is als je het hebt over de verdere toekomst. Voor komende paar jaar is alles duidelijk in orde en daarna... gaan we het wel zien.

Is 'in orde' goed genoeg?

Alleen dat 'in orde' is een rekbaar begrip. Iets dat 'in orde' is kan vaak best nog wel beter. Een 6 of 7 is in orde, maar kan ook een 8 of 9 worden. En zelfs als het een 9 is... waarom niet streven naar een 10? Mijn kinderen hebben me geleerd om qua schoolcijfers okay te zijn met 'in orde'. Zo was ik zelf als kind en student niet, maar iedereen is anders.

In welke wereld leef jij?

Hoe verwacht je dat jouw financiën eruit zullen zien komend jaar? Zijn ze 'in orde'... zijn ze overvloedig en weet je zeker dat je geld zat hebt... zijn ze mager en ga je waarschijnlijk geld tekort komen? Het maakt nogal een verschil in de geldvragen die jij jezelf stelt voor 2022. Het verschil tussen:

  1. besparen om niet in de problemen te komen
  2. een beetje sparen voor een buffertje
  3. sparen of beleggen voor meer rendement

Het zijn gewoon echt verschillende werelden, deze drie. Wie in wereld 1 zit houdt zich helemaal niet bezig met de geldvragen die wereld 3. En andersom. De bewoners van wereld 2 ... die houden zich misschien helemaal niet bezig met hun geldzaken - het loopt zoals het loopt.

Kiezen waar je tijd en aandacht aan besteedt

Is dat verkeerd? Welnee! Je kiest toch zeker zelf waar je jouw tijd en aandacht aan besteedt! Toch blijf ik het zonde vinden dat er voor veel mensen makkelijke manieren zijn om hun financiële situatie (verder) te verbeteren - die ze niet benutten. Omdat ze niet weten dat het kan, omdat ze denken dat het ingewikkeld is of gewoon geen zin / fut / energie hebben om er aandacht aan te besteden. 

Als je al meer dan genoeg hebt...

Voor wie in wereld 3 leeft maakt het niet uit. Als je al meer dan genoeg hebt, kunt doen wat je wilt en geen aandacht besteedt aan het rendement. Zonde als dat beter kan, zelfs zonder meer risico te lopen, maar verder schaadt het niemand. Meer rendement maken zal voor jou niets veranderen behalve in cijfers.

Relaxter leven door kleine veranderingen

Leef je in wereld 1 of 2, dan kunnen kleine veranderingen rondom sparen (krijg jij al de hoogste spaarrente?) en besparen jouw wereld echt veranderen. Niet alleen voor jezelf, ook voor je kinderen en de mensen om je heen. Als jij het voor elkaar krijgt om (meer) geld over te houden kun je relaxter leven en dat heeft effect op alles. Is dat niet een mooi voornemen voor 2022?

Met onze updates over Sparen helpen we je met handige tips...
Krijg jij ze al elke maand in je mailbox (gratis natuurlijk)?

Direct doen: aanmelden!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 24 december 2021

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.