10 december 2021

In de afgelopen week is er wat veranderd in de top van de vergelijking van spaarrekeningen. Er is een nieuwe nummer 1 door een renteverhóging, maar er is ook een bank uit de ranglijst verdwenen.

Renteverhoging bij Bigbank

De nieuwe nummer 1 in de vergelijking van sparen zonder voorwaarden is Bigbank. De bank uit Estland verhoogde de rente op Flexibel sparen met 0,05%: van 0,25% naar 0,30%. Daarmee is Renault Bank uit Frankrijk onttroond als gedeeld koploper.

Bigbank logo

Spaargeld verhuizen van Frankrijk naar Estland?

Had jij je spaargeld in Frankrijk gestald bij Renault Bank omdat de rente daar het hoogst was? Dan kún je overwegen om het te verhuizen naar Estland, daar krijg je nu dus meer. Natuurlijk altijd met het besef dat het geld dan onder het depositogarantiestelsel van Estland valt, check goed of je daar voldoende vertrouwen in hebt zou ik zeggen.

Top volledig gevuld met buitenlandse banken

Het wordt wel steeds duidelijker dat we voor de hoogste spaarrente niet in Nederland moeten zijn. Dat is natuurlijk helemaal geen nieuws, de top van de spaarrekeningen bestaat al een hele tijd puur uit buitenlandse banken. Maar het is nog erger geworden...

Actuele hoogste spaarrentes

LeasePlan Bank verdwenen

Nee niet schrikken: LeasePlan Bank is niet volledig verdwenen... de bank bestaat gewoon nog, en het geld dat er staat is daar ook gewoon beschikbaar. Ze nemen alleen al een tijdje geen nieuwe klanten meer aan.

Klantenstop: genoeg geld 

Geen nieuwe klanten? Hoezo dat dan? Dat is eigenlijk heel goed te volgen. Met zó overduidelijk de hoogste rente in Nederland zou ik me kunnen voorstellen dat er veel mensen met hun spaargeld van een grootbank naar LeasePlan Bank zijn gevlucht. LeasePlan heeft deze bank om geld binnen te halen voor het financieren van de lease-activiteiten. En tja, als ze veel meer geld op de rekeningen hebben staan moeten ze dat weer - verlieslatend - stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Niet zo gek dat ze dan zeggen: doe ons maar even geen nieuwe klanten.

Alle info van LeasePlan Bank

Toch niet zo tijdelijk - in elk geval niet kort

De klantenstop is gecommuniceerd als tijdelijk, dus deden we er in eerste instantie niets mee. We lieten LeasePlan gewoon in onze vergelijkingen staan. Het was duidelijk de Nederlandse bank met de hoogste rente - en is dat voor wie er een rekening heeft nog steeds - met 0,15% rente. Ze hadden ook de rente fors kunnen verlagen, maar hebben ervoor gekozen om in plaats daarvan geen nieuwe klanten meer aan te nemen. Ik kan dat wel waarderen.

Uit vergelijking gehaald

Maar ja, wie in onze vergelijkingen kijkt is doorgaans op zoek naar een nieuwe spaarrekening. Nu de klantenstop bij LeasePlan Bank langer duurt hebben we daarom besloten deze rekening zo lang uit onze vergelijking te halen, zodat onze bezoekers niet de illusie hebben dat ze er een nieuwe spaarrekening kunnen openen.

Schrijnend verschil

Met het verdwijnen van LeasePlan Bank uit de ranglijst is het onderscheid tussen de buitenlandse en Nederlandse vlaggetjes schrijnend geworden. De 0,15% van LeasePlan sloot nog aan - staat op hetzelfde niveau als Lloyds Bank in Duitsland.

Nederland en Duitsland

Gapend gat tussen buitenland en Nederland

Nu is het gat tussen buitenland en Nederland opeens gapend: van die 0,15% springen we naar... 0,02% bij twee Nederlandse - maar van oorsprong Turkse - banken. Bij de grote Nederlandse namen kom je niet verder dan hooguit 0,01% en steeds vaker zelfs 0,00% spaarrente.

Dus.... voor rente op spaarrekeningen moet je nu zéker niet meer in Nederland zijn. En op een deposito? Ik zeg... kijk zelf maar:

Vergelijk depositorentes

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 10 december 2021

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.