26 november 2021

Wat gebeurt er met jouw spaargeld als je komt te overlijden? Dat is best een interessante vraag als je een aardig bedrag op je spaarrekening hebt staan... niet leuk om over na te denken, wel verstandig. 

Spaargeld onderdeel van jouw erfenis

In de basis weet je het vast wel: spaargeld is een onderdeel van jouw vermogen. Kom je te overlijden, dan gaat jouw vermogen - en dus ook het saldo op je spaarrekening - naar jouw nabestaanden. Dat is jouw erfenis, jouw nalatenschap - die wordt verdeeld zoals jij dat in jouw testament hebt gezet. 

Hoe werkt het na jouw overlijden?

Maar wat als je geen testament hebt? Wie krijgt dan wat, en hoeveel? Testament of niet ... komt de Belastingdienst ook nog om de hoek kijken? Kan jouw partner na jouw overlijden nog wel bij de gezamenlijke rekeningen? En hoe zit dat als je een rekening hebt waarop jouw partner geen mederekeninghouder is? Kun je er ook voor zorgen dat specifieke mensen niets van je erven?

Informatie op VanSpaarbankVeranderen

Tot nu toe hebben we op VanSpaarbankVeranderen geen duidelijke informatie staan over . Ik denk dat we daar binnenkort maar eens verandering in moeten brengen, want het lijkt me wel interessant voor jou als spaarder om hier meer over te kunnen vinden op onze website. 

Heel veel aspecten van sparen 

Eigenlijk was ik al begonnen om een heel stuk informatie te tikken - om antwoord te geven op de vragen die ik hierboven noemde. Al snel besloot ik om dit niet in een blog te doen, het is veel logischer om er een apart onderdeel over aan te maken bij de uitgebreide informatie in Alles over sparen. Daar vind je op dit moment de volgende categorieën:

  • Spaarrente (5)
  • Spaarvormen (8)
  • Spaarvoorwaarden (6)
  • Sparen en belastingen (4)
  • Spaartips (9)
  • Besparen (3)
  • Spaarvragen (59 vragen in 9 categorieën)
  • Veilig sparen (6)
  • Alternatieven voor sparen (10)
  • Spaarbanken (4)

Tussen haakjes staat het aantal onderwerpen dat we per categorie hebben uitgewerkt. Best veel eigenlijk, als je dat zo bij elkaar ziet... Heb jij al eens rondgeneusd bij al die informatieve onderdelen van onze website? 

Alles over sparen

Meer over sparen, nalaten en erven

Het lijkt me dus een goed idee om nog een extra categorie toe te voegen aan de lijst hierboven: iets over hoe het werkt met jouw spaargeld als je komt te overlijden. En als je een erfenis ontvangt, dat ook.

Nu heb ik wel een aardig beeld van wat ik daarover kan opschrijven aan informatie... ooit was ik financieel planner, daarna schreef ik heel veel cursusmaterialen voor opleiders in de financiële dienstverlening, dus dat moet best lukken.

Help je me een beetje?

Toch ben ik ook wel benieuwd of er bij jou vragen leven rondom de onderwerpen overlijden, nalaten en erven. Natuurlijk in combinatie met sparen - want daar gaat het over hier op VanSpaarbankVeranderen. Heb je vragen? Of punten die ik niet moet vergeten mee te nemen? Lijkt me super als je me dat laat weten... stuur me een mailtje op anneke@homefinance.nl - dan kan ik ermee aan de slag!

Mail jouw vragen en tips

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 26 november 2021

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.