19 november 2021

Sparen voor je kinderen... ik zou verwachten dat veel ouders die daarvoor de financiële ruimte hebben dat wel doen. Je weet wel, elke maand een bedrag(je) overboeken naar een spaarrekening voor je zoon of dochter, zodat daar zich een aardig bedrag vormt voor later.

Sparen vóór kinderen

Dan bedoel ik dus niet een spaarrekening waar het kind zelf over mag beschikken om het geld aan willekeurig wat uit te geven. Echt een rekening 'voor later' - om ze op gang te helpen tegen de tijd dat ze op zichzelf gaan wonen bijvoorbeeld. Dat kan een geblokkeerde rekening zijn waarvan ook echt geen geld opgenomen kan worden of een wel vrij opneembare spaarrekening die jij gewoon beheert, het idee is dat je het geld er laat staan totdat jouw kind volwassen is.

Jeugdsparen vergelijken

Sparen dóór kinderen

Daarnaast hoop ik dat de meeste kinderen ook een éigen spaarrekening hebben. Eentje waarop ze zelf sparen, misschien ook nog wat van ouders of grootouders krijgen, bedoeld voor de iets grotere uitgaven. Dat is hartstikke leerzaam: zo leren ze sparen voor een doel. Die ene grote en dure LEGO-doos. Een nieuwe smartphone. Een Playstation... wat dan ook. 

Beleggen vóór kinderen

Sparen voor kinderen - check. Sparen door kinderen - check. Allebei met één groot nadeel: het levert in deze rare rentetijden nagenoeg niets aan rente op. Je ziet dan ook wel dat ouders die een serieus kapitaal willen opbouwen voor hun kind, bijvoorbeeld voor de aankoop van eigen woning - ooit, gaan kijken naar de mogelijkheden van beleggen. Als het gaat om de langere termijn en een niet vastomlijnd noodzakelijk bedrag vind ik daar ook echt wel wat voor te zeggen. 

Kinderrekeningen voor beleggen

De banken hebben dan ook stuk voor stuk wel een aanbod als je wilt beleggen voor je kind. Het uitgangspunt is daarbij beleggen in fondsen, beheerd beleggen dus. Sommige banken hebben er zelfs speciale namen voor: Evi4Kids van Evi van Lanschot bijvoorbeeld, of de Kinderrekening van Brand New Day, of Robeco KIDS. Maar die laatste kun je op dit moment niet openen...

Robeco neemt geen nieuwe klanten aan

Ik had het niet meegekregen, maar toen ik even keek bij Robeco KIDS zag ik dit:

 

Dat is dus niet specifiek voor de KIDS rekening, het gaat om alle Robeco producten. Het blijkt al sinds februari te zijn dat ze geen nieuwe klanten meer aannemen: 'Omdat we ons gaan concentreren op onze dienstverlening aan bestaande klanten'. Kennelijk hebben ze problemen gekregen met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) rondom de 'processen op het gebied van Ken-uw-klant'. Het is nu november en de stop is dus nog niet opgeheven... best bijzonder toch? 

Beleggen dóór kinderen

Maar goed, dat was even een zijstapje. Terug naar beleggen voor kinderen in het algemeen. Of eigenlijk liever: door naar beleggen dóór kinderen. Want over beleggen vóór kinderen is verder niet veel te melden, behalve dan dat het verstandig is om goed te kijken naar de fondsen en de bijbehorende kosten.

Kind dat zelfstandig wil beleggen

Beleggen dóór kinderen is een heel ander verhaal. Daar waren wij ons thuis opeens in aan het verdiepen. Ik schreef er afgelopen dinsdag deze blog over op HomeFinance.nl:

Mijn kind wil zelf beleggen!

Die zal ik hier niet gaan herkauwen, de kern is dat minderjarigen niet zelfstandig mogen beleggen. Dat snap ik op zich wel - iets met handelingsbekwaamheid en juridische gevolgen enzo.

Goed voor financiële opvoeding

Tegelijk vind ik het jammer dat de interesse die mijn 15-jarige opeens heeft in aandelen daarmee snel weer verdwijnt. Terwijl het me hartstikke goed lijkt voor zijn financiële opvoeding om er zelf op kleine schaal mee aan de slag te gaan.

Aandelen of broodjes

Of hij z'n geld nu opmaakt aan broodjes en andere consumpties, of er aandelen van koopt... zelfs als de aandelen volkomen waardeloos worden is het effect hetzelfde. Terwijl het óók zo kan zijn dat hij er een leuk bedrag mee opbouwt - en ondertussen is het gewoon hartstikke leerzaam.

Economie op school: niks aan

In zijn exacte vakkenpakket zit geen economie meer, daar vond hij op school niets aan. Was er ook niet goed in, dat heeft ongetwijfeld met elkaar te maken. Dus mijn economische hart is zó blij dat hij interesse in heeft in een financieel onderwerp...

Tiener die spaart

Crypto's: eerst snappen

In eerste instantie begon hij over crypto's - daarvan heb ik gezegd dat hij me dan eerst heel helder moet kunnen uitleggen wat het is, hoe het werkt en wat de risico's zijn. Want daar snap ik zelf nog te weinig van om hem er zomaar toestemming voor te geven. Daarmee was dat plan van de baan.

Eigen account mag niet - dan één op mijn naam?

Dus vroeg ik me af of het legaal zou zijn als ik een beleggingsaccount open op mijn eigen naam en die laat gebruiken voor mijn zoon om wat met aandelen te spelen. Met zijn eigen geld en zijn eigen keuzes - terwijl ik aan de zijlijn meekijk. Geen opties, geen schulden - alleen eigen geld inleggen. Mocht jij hier het antwoord op weten... let me know!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 19 november 2021

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.