24 september 2021

We hebben het hier op de site altijd wel zo leuk over sparen, maar kun je straks nog wel sparen? De berichten over stijgende energierekeningen en zorgpremies, exorbitante huizenprijzen en duur huren vliegen je om de oren... wordt het leven zoveel duurder dat sparen er gewoon niet meer in zal zitten?

Jouw inkomen en uitgaven

Voor sommige mensen is dat al jaren zo. Voor anderen kan het zo worden. En voor weer anderen is dat probleem niet aan de orde. Iedereen heeft immers zijn eigen inkomen en uitgaven; of er iets overblijft om te sparen hangt altijd daar vanaf.

Inkomsten en uitgaven berekenen

Stijgende kosten, hogere prijzen

Maar hoe zit het met die stijgende kosten en hogere prijzen? Over welke onderwerpen hoor je het meest?

Je zou er bijna naar van worden als je dat allemaal zo op een rijtje ziet. Vul dat nog even aan met de bizar lage spaarrente - het spaargeld dat je hebt levert nauwelijks iets op - en het feest is compleet.

Spaarrente bekijken

Krappe arbeidsmarkt - hoger inkomen?

Aan de andere kant gaat het heel goed met de werkgelegenheid. Afhankelijk van je beroep kunnen de banen voor het oprapen liggen en is onderhandelen over een hoger salaris misschien wel heel kansrijk.

Ga je meer verdienen, dan zijn die stijgende kosten weer niet zo'n probleem - het draait erom dat je per saldo liefst elke maand wat overhoudt om te sparen. Niet voor de rente, maar voor het bereiken van jouw spaardoelen - of voor het opbouwen van een lekkere buffer voor de zekerheid.

Niet doemdenken en klagen

Persoonlijk ben ik niet zo goed in doemdenken en klagen. Ongetwijfeld heb ik makkelijk praten met een leuk gezinsinkomen en zonder financiële zorgen, toch denk ik dat het niet anders zou zijn als ik financieel krap zou zitten. Gewoon omdat ik niet geloof dat het zin heeft om veel bezig te zijn met de negatieve kanten van het leven.

Dingen die gewoon zo zijn

Je hebt dingen waar je zelf iets aan kunt doen en dingen die gewoon zo zijn. Onderwerpen waar je niet in hoogst eigen persoon iets aan kunt veranderen. De punten met stijgende kosten hierboven vallen voor mij in die laatste categorie. Via de politiek kun je een ieniemienie beetje invloed uitoefenen, maar dat was het dan ook wel. Daarom ga ik altijd stemmen en accepteer vervolgens gelaten wat er gebeurt in ons land.

Dingen waar je zelf iets aan kunt doen

Dingen waar je zelf iets aan kunt doen, daar ben ik wél graag mee bezig.

Stijgende energierekening

Wat kun je doen om jouw stijgende energierekening in te dammen? De prijzen kun je niet beïnvloeden, jouw eigen verbruik van gas en elektriciteit wél. En check wat het je oplevert als je overstapt naar een andere energieleverancier - dat kan ook behoorlijk schelen.

Stijgende zorgpremies

Wat kun je doen om zo min mogelijk last te hebben van stijgende zorgpremies? Aan het eind van het jaar serieus naar je zorgverzekering kijken - goed jouw zorgpremie vergelijken of jouw polis niet goedkoper kan.

Stijgende prijzen

Wat kun je doen om niet méér geld uit te geven bij stijgende prijzen? Goed kijken naar waar jij je geld aan besteedt en wat minderen waar dat kan. Daar is bij heel veel mensen flink wat 'winst' te behalen: het schrappen of beperken van onnodige of minder noodzakelijke uitgaven. Geld besparen dus.

Stijgende huizenprijzen

Wat kun je doen om niet teveel te betalen voor een koophuis? Kijken naar de maandlast van de bijbehorende hypotheek - die valt door de extreem lage hypotheekrente vaak best mee. Heb je al een eigen woning, dan kun je misschien verbouwen in plaats van verhuizen. Of je huis tegen een mooie prijs verkopen (dat kost niet veel moeite nu) en kleiner gaan wonen.

Huis kopen, verkopen of huren

Stijgende huren

Wat kun je doen om niet teveel te betalen voor een huurhuis? Dat is een lastige... als je een woning nodig hebt omdat je voor het eerst op jezelf gaat wonen of omdat je in scheiding ligt - dat is wel echt een probleem. Dan zou ik beginnen bij heel intensief je netwerk inschakelen om iets te vinden dat voor jou betaalbaar is.

Kansen voor een hoger inkomen

En: kijk niet alleen naar de kosten! Zie vooral ook de kansen om je inkomsten te verhogen. Bijvoorbeeld door:

  • te onderhandelen over je salaris
  • misschien over te stappen naar een beter betalende werkgever
  • je uurtarief te verhogen als zzp'er
  • kritisch te kijken naar de omzet en kosten van je bedrijf
  • na te gaan of je geen toeslagen misloopt
  • actief te zoeken naar werk als je werkloos bent
  • na te denken over wat je wél kan als je arbeidsongeschikt bent
  • in je vrije tijd iets gaan doen om extra geld te verdienen
  • kostgeld te vragen aan inwonende kinderen met inkomen

Het is heel simpel: als je meer geld uitgeeft door hogere kosten maar ook meer binnenkrijgt door een hoger inkomen, dan houd je per saldo evenveel over. Of misschien wel meer? 

Kun je straks nog wel sparen?

Dus - terug naar de vraag: kun je straks nog wel sparen? Dat ligt altijd aan jouw persoonlijke situatie, en tegelijk kun je daar meer aan doen dan je misschien denkt. Kijk naar de dingen waar je zelf iets aan kunt doen, zowel bij de kosten als bij jouw inkomsten!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 24 september 2021

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.