
Rekenen voor je geld
Handige berekeningen voor sparen en beleggen
Soms vergeet je gewoon even wat je allemaal in huis hebt... ken je dat? Dat je in een kast, op zolder of in de schuur dingen ontdekt waarvan je echt niet meer wist dat je ze had? Of je daar in elk geval niet meer bewust van was?
6 handige berekeningen voor sparen
Dat had ik nou van de week met deze website... ik besefte me opeens dat we een aantal berekeningen hebben staan die superhandig zijn als je bezig bent met geldplannen. Heb jij ze al eens gebruikt?
Het zijn zes verschillende berekeningen:
- Spaarsaldo
- Spaarbedrag
- Spaarperiode
- Opnamebedrag
- Opnameperiode
- Benodigde storting
Ze gaan natuurlijk allemaal over het opbouwen van spaarkapitaal of juist het opeten ervan (hoeveel, hoe lang). Laten we ze even verder bekijken.
1. Toekomstig spaarsaldo
Deze berekening gebruik je als je op dit moment een bedrag op je spaarrekening hebt staan en benieuwd bent hoeveel dat over een bepaalde periode zal zijn. Je kunt daarbij kiezen voor alleen het saldo nu en/of voor een maandelijkse storting.
2. Spaarbedrag
Hier reken je andersom: je geeft aan welk eindbedrag je wanneer op je rekening wilt hebben. Met het beginsaldo berekenen wij voor je hoeveel je per maand moet sparen om dat eindbedrag te halen.
3. Spaarperiode
Voor deze berekening vul je in welk eindbedrag je bij elkaar wilt sparen en welk bedrag je inlegt - aan het begin en per maand. De berekening laat je dan zien hoe lang je moet sparen om bij dat eindbedrag te komen.
4. Opnamebedrag
Hier gaat het niet meer om opbouwen maar op opnemen van spaargeld. Als je een bepaald bedrag hebt en daar een tijd lang elke maand van gaat opnemen, hoe groot mag die opname dan zijn?
5. Opnameperiode
Ook hier gaat het om opnemen, alleen vul je nu in hoeveel je maandelijks wilt hebben. En natuurlijk het startbedrag - dan berekenen wij voor je hoe lang je met het kapitaal doet voordat het op is.
6. Benodigde storting
Tot slot rekenen we voor je uit hoeveel je nu moet storten om op een bepaald moment in toekomst het bedrag te bereiken dat je tegen die tijd nodig hebt. Je vult daarvoor het eindbedrag en de einddatum in.
Rentepercentage in de berekeningen
In alle berekeningen houden we natuurlijk rekening met de rente die wordt bijgeschreven tijdens de periode dat het geld bij de bank staat. Het rentepercentage vul je zelf in. Je kunt dus rekenen met elke rente die jij maar wilt.
Bedragen afhankelijk van spaarrente
Neem je de huidige spaarrente, dan komen er heel andere bedragen uit dan wanneer je dezelfde berekeningen 10 jaar geleden maakte. De rente is tenslotte nogal gedaald sinds 2012...
Dat maakt het maken van toekomstplannen met je geld ook best lastig: je weet gewoon niet wat de rente gaat doen.
Rekenen met nulrente
Wil je helemaal aan de veilige kant zitten, dan maak je de berekeningen met 0% rente. Er vanuit gaande dat er geen negatieve spaarrente aan de orde is of komt voor jou, kan het dan alleen maar meevallen.
Maar ja, het is ook weer niet realistisch om er vanuit te gaan dat je over de langere termijn helemaal geen rente gaat ontvangen over je spaargeld. Of tenminste... dat hoop ik dan maar.
Beleggingsberekeningen
Deze berekeningen zijn trouwens net zo goed te gebruiken voor als je niet (alleen) spaart maar (ook) in beleggingen zit. Ook daar moet je werken met een gekozen rendementspercentage - vul je dat in bij rente, dan kun je met de spaarberekeningen ook beleggingen prima doorrekenen.
Rendement evalueren en bijstellen
Dat percentage kiezen is en blijft lastig. We weten immers niet wat de toekomst brengt - niet qua rente en ook niet qua beleggingsrendementen. Daarom is het belangrijk om het niet te laten bij een eenmalige berekening. Elk jaar je geldplan evalueren en bijstellen is sowieso goed om te doen - dat is dan ook het moment om te kijken naar het rendement. Welk rendement heb je behaald, en hoe realistisch is het rendement waarmee je rekent?
Heb jij een geldplan?
Dat geldplan... heb jij er eigenlijk wel één? Een opzet waarmee je in beeld hebt hoe jouw inkomsten en uitgaven er grofweg uit gaan zien in de toekomst? Ik zeg: buig je er eens over, dat geeft een hoop inzicht. En daarbij kun je onze berekeningen dan goed gebruiken!