12 juni 2020

Weet je waar ik me nou echt boos om kan maken? Van die nietsnutten die slinkse manieren vinden om jou je spaargeld te ontfrutselen.

Eerlijk geld verdienen

Jij werkt gewoon hard voor je geld - of je hebt mazzel gehad, dat kan natuurlijk ook. Of je bent een hele slimme, maar eerlijke ondernemer. Of van alles een beetje. Prima: iedereen die op een eerlijke manier zijn geld verdient gun ik dat geld. Ik heb geen moeite met de veel-rijkeren, ook niet als ze niets lijken te doen voor hun geld. Maakt me niet uit, als het maar niet ten koste van anderen gaat.

Exploderende WhatsApp fraude

Gisteren schreef ik op HomeFinance.nl al een blog over de exploderende WhatsApp fraude. Ik noem dat dramatisch en ook hilarisch, maar het is natuurlijk vooral gruwelijk. Dat er mensen zijn die het okay vinden om andere mensen zodanig voor de gek te houden dat ze hen 'vrijwillig' geld overmaken. Zonder dat je daar als gedupeerde achteraf iets aan kunt doen...

Nep-aanmaningen van de Belastingdienst

Nog zo'n nare oplichterspraktijk: nepfacturen sturen. Of wat de afgelopen maand kennelijk weer een vlucht heeft genomen: nep-aanmaningen van de Belastingdienst. Omdat er door de coronacrisis nog meer digitaal gebeurt dan anders hebben ze de hoeveelheid phishingmails en -sms'jes maar even flink opgevoerd. Of je even snel een zogenaamde belastingschuld wilt aftikken, anders komt er een deurwaarder.

Belastingdienst communiceert niet per mail of sms

Een bericht over een betalingsachterstand of een verzoek ergens in te loggen is altijd nep. Ze werken via de Berichtenbox van MijnOverheid!

Oplichting via Marktplaats

Ook zoiets: oplichting via Marktplaats. Een tijdje geleden kreeg ik een bericht via Facebook met de vraag of ik een Nintendo Switch te koop had. Dat berichtje zag ik veel later (want niet van een vriend) maar intussen had ze me al via één van m'n websites gevonden en gewoon gebeld om het bij me na te vragen.

Marktplaats oplichting - controle

Account met valse naam... míjn naam!

Wat was er aan de hand? Iemand had zijn account op Marktplaats de naam Anneke Ranzato gegeven, met m'n oude woonplaats. En vanuit die account werd een Nintendo Switch te koop aangeboden. Deze mevrouw zocht zo'n ding voor haar kind en was geïnteresseerd.

Ontsnapt aan oplichting via Marktplaats

Gelukkig was ze ook heel voorzichtig en ging ze even op onderzoek uit naar de verkoper. Natuurlijk met mijn naam, en ze zag van alles dat ze er prima betrouwbaar uit vond zien. Terecht! Alleen... de verkoper was niet Anneke Ranzato. Ze was toch achterdochtig geworden en heeft de koop niet gesloten - ontsnapt aan Marktplaats oplichting dus.

Reactie van Marktplaats

Die mevrouw heeft het netjes gemeld bij Marktplaats, die gaven in een reactie aan dat ze de advertentie én de account verwijderd hadden. Ik bang dat mijn account verwijderd was, maar dat was niet zo. 

Misbruik van je naam

Alleen was die andere account ook niet verwijderd. Die is er nog steeds, maar mijn achternaam is er wel vanaf - dat scheelt. Naar idee toch, dat je naam zomaar misbruikt kan worden door zo'n idioot! Er is immers maar één Anneke Ranzato in Nederland en dat ben ik. Overigens heet mijn Marktplaats account helemaal niet zo, maar ja... dat moet je ook maar weten...

Oneerlijke ondernemers

Bij schaarste kun je nog discussiëren over de vraag of dat eerlijk is of niet. De extreem dure mondkapjes aan het begin van de coronacrisis bijvoorbeeld... zijn die ondernemers nou slim of vals? Zeg heb maar...  ik vind van allebei een beetje.

Gisteren liep ik zelf tegen een situatie aan waar ik me wel echt over kan opwinden. Geen fraude ofzo, maar ook niet eerlijk in mijn ogen.

Gratis webinars

Ik ben dol op nieuwe dingen leren en schrijf me daarom regelmatig in voor webinars over onderwerpen die ik interessant vind. Die webinars zijn gratis en je weet maar niet wat je eruit haalt. De opzet van die webinars is vrij standaard, dat heb je al snel door:

  • Eerst stelt de ondernemer zich voor - lekker persoonlijk met hobby's en gezin erbij. Liefst ook iets kwetsbaars.
  • Vervolgens wordt duidelijk gemaakt hoe goed hij/zij is in het onderwerp waar het over gaat, natuurlijk met doorspekt succesverhalen en een enkele blunder (want dat is menselijk).
  • Dan volgt de uitleg hoeveel hij/zij zelf heeft geïnvesteerd om zo ver te komen, liefst met de forse bedragen die daaraan zijn uitgegeven.
  • Nog wat succesverhalen.
  • En dan komt het stuk waar ik voor kom: de inhoud. Waarde delen, noemen ze dat in marketingland. De één doet dat heel veel beter dan de ander. Regelmatig leer ik er echt iets van, soms ook helemaal niet. Dat ligt niet altijd aan de inhoud, van diverse onderwerpen weet ik gewoon al zoveel dat een basis webinar niet snel iets nieuws zal brengen. Dat geeft dan ook niet.
  • Tot slot volgt een 'aanbod'. Je kunt iets kopen of ergens lid van worden om zelf ook zo goed te worden als degene die het webinar geeft. Er wordt een opsomming gegeven van wat je allemaal krijgt, de losse bedragen van die elementen worden bij elkaar opgeteld, en vervolgens kun jij het krijgen voor héél veel minder geld. Dat aanbod is natuurlijk tijdelijk, je moet dezelfde dag nog... of vóór een bepaalde deadline... reageren.

Dit klinkt misschien alsof ik het allemaal maar niks vind. Toch is dat niet zo. Ik zie hoe het in elkaar steekt en daar is op zich niets mis mee. Wel grappig om te herkennen ook. Ik heb tot nu toe geloof ik nog nooit iets direct aangeschaft aan het eind van zo'n webinar - maar wel een aantal dingen nadat ik die ondernemer een tijdje langer had gevolgd.

Kennismaken, vertrouwen opbouwen, klant worden

Zo werkt het ook: zo'n webinar is bedoeld om kennis te maken, dat je een beeld krijgt en een gevoel bij die ondernemer. Daarna krijg je nog wat mails, je ziet ze langskomen in je Facebook tijdlijn, doet misschien nog eens mee met een webinar en als ze het echt goed doen word je misschien wel klant. Via die route ben ik fan geworden van de IMU, tot mijn volle tevredenheid.

Speciaal aanbod: meer dan het dubbele van normale prijs?

Terug naar het webinar van gisteren. Echt doorzichtig ingestoken. Niets waardevols gehoord terwijl het over een onderwerp ging waar ik nog niets van weet (Google Ads). Maar vooral dat aanbod... 

Ik had 's morgens al even op z'n website gekeken en zag een online cursus voor € 147. Kon interessant zijn. En misschien zou er nog een korting komen aan het eind van het webinar? Wat schetst mijn verbazing... het aanbod voor diezelfde cursus was... € 347!

Eerst twijfelde ik aan mezelf: ben ik nou gek? Heb ik dat vanmorgen verkeerd gezien? Maar Speurneus Olifant vond ook het aanbod van € 147 nog gewoon. Hij vraagt dus aan de deelnemers van het webinar ruim meer dan het dubbele van de normale prijs?!

Geen oplichting, geen fraude, wel oneerlijk

Dat vind ik dus echt niet okay. Nee, het is geen oplichting. Het is ook geen fraude. Als iemand via dat baggerwebinar die cursus voor € 347 koopt heeft hij die keuze volledig vrijwillig gemaakt.

Maar eerlijk is het toch ook niet... dit is de categorie 'misbruik maken van onwetendheid'. De naïeve webinar-luisteraar die denkt: ach, laat ik het doen. Ik zeg ook niet dat de cursus die € 347 niet waard is... geen idee, ik ken de inhoud niet. Al heb ik door dit gedoe wel serieus m'n twijfels over de betrouwbaarheid van deze ondernemer.

Ontfrutselen van je spaargeld

Ook zo'n oneerlijk aanbod vind ik wel vallen in de categorie 'ontfrutselen van je spaargeld'. Niet door een nietsnut, zover wil ik niet gaan. En dat zijn oplichters en fraudeurs natuurlijk wel. Pure nietsnutten die onder valse voorwendselen geld aftroggelen bij mensen die ze onterecht vertrouwen.

Spaargeld ontfrutselen

Niet te goed van vertrouwen zijn

De moraal van dit verhaal? Je moet dus niet te goed van vertrouwen zijn. Niet op WhatsApp, ook al lijkt een bericht van een bekende of familielid te komen. Niet bij het openen van je mail en sms'jes, al lijken ze van een gerenommeerde organisatie te komen. Niet op Marktplaats, ook al geeft de verkoper een betrouwbare indruk. En dus ook niet in webinars of bij welke andere aanbieding dan ook.

Goed controleren en vergelijken

Goed controleren en vergelijken - dat kan je helpen om te voorkomen dat oplichters, fraudeurs en oneerlijke verkopers jou je spaargeld afhandig maken!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 12 juni 2020

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.