13 maart 2020

NIBC wordt overgenomen door de investeerder Blackstone. Deze deal is in februari gesloten. Daarmee komt de  Haagse zakenbank in Amerikaanse handen. Heeft dat gevolgen voor jouw spaargeld bij NIBC?

NIBC Direct spaarrekening

De spaarrekeningen van NIBC Direct staan al lange tijd in de bovenste regionen van onze rentevergelijkingen. Er zijn dus heel wat mensen die daar hun spaargeld hebben neergezet. Als jij er ook één van bent kan ik me voorstellen dat je met de vraag in je hoofd loopt of de overname gevolgen heeft.

Hoogste spaarrentes

Plannen van Blackstone

Wat Blackstone van plan is met NIBC is niet helemaal duidelijk. Vooralsnog lees ik nergens iets over plannen qua particulier spaargeld. De kern van NIBC draait immers niet om particuliere spaarders - het is een zakenbank die via de spaarmarkt geld ophaalt voor hun activiteiten. Overigens zijn ze voor particulieren ook actief met hypotheken. Het hoofdkantoor blijft gewoon in Den Haag en het bestuur blijft ongewijzigd.

Durfinvesteerder wil geld verdienen

Maar ja, Blackstone is een durfinvesteerder dus zal iets willen met NIBC. Iets waar ze zoveel mogelijk geld mee gaan verdienen. Wat dat wordt... dat zullen we moeten afwachten.

Nederlandse bankvergunning & spaargarantie

Zolang NIBC de spaarrekeningen gewoon aanhoudt is er volgens mij niets aan de hand voor jouw spaargeld. Ze hebben een Nederlandse bankvergunning en vallen dus onder het Nederlandse depositogarantiestelsel: jouw geld daar is gegarandeerd tot € 100.000 per persoon. Wie de eigenaar van de bank is maakt daarbij geen verschil.

Nederlandse spaargarantie

Spaargeld weghalen bij NIBC?

Mocht je toch een onprettig gevoel hebben bij het feit dat je geld niet meer 'in Nederlandse handen' is straks, dan kun je natuurlijk altijd van spaarbank veranderen. Met de NIBC Direct spaarrekening kan dat op ieder moment, heb je een kwartaalspaarrekening - dan zou ik even wachten totdat dit kwartaal voorbij is. Dat duurt tenslotte ook nog maar iets meer dan twee weken. Deposito's staan natuurlijk wel vast dus daar kun je niets mee. Maar nogmaals, dat is ook op dit moment nergens voor nodig.

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen op de spaarmarkt?
Meld je aan voor de Update Sparen van de HomeFinance MailService!

Gratis updates

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 13 maart 2020

Anoniem
 • Avatar
  Benard 30 maart 2020
  Stel dat bij bijvoorbeeld de NIBC de Nederlandse bankvergunning wordt ingetrokken bij overname ,hoe zit t dan met de spaardeposito's die je nog hebt lopen en het depositogarantiestelsel in het geval dat het betreffende land dit niet heeft?
  • Avatar
   Anneke Ranzato 31 maart 2020
   Goede vraag Bernard, eerlijk gezegd geen idee. Denk ook niet dat het zo'n vaart zal lopen aangezien het hoofdkantoor van NIBC gewoon in Den Haag blijft en het bestuur onveranderd. Wie dan de eigenaar van de bank is maakt niet veel uit. Maar stel... stel dat - algemeen gesteld - een bankvergunning ingetrokken wordt... dan kun je opneembaar spaargeld gewoon opnemen en verhuizen, maar hoe zit dat dan met deposito's? Een Google search bracht me bij iemand die de vraag eens aan DNB gesteld heeft. Die kreeg het volgende antwoord: " In antwoord op uw vraag kunnen wij u informeren dat de Nederlandsche Bank (DNB) voor de uitoefening van toezicht op financiële ondernemingen zoals banken beschikt over een aantal bevoegdheden en instrumenten. In het uiterste geval kan DNB een vergunning intrekken. Intrekking van een bankvergunning kan bijvoorbeeld aan de orde zijn als deze bank niet meer voldoet aan de wettelijke regels op het gebied van het financieel toezicht en eerdere maatregelen van de toezichthouder onvoldoende effect hebben gehad. Vanaf het moment dat de intrekking van de vergunning van kracht wordt, is het de bank niet meer toegestaan haar bedrijf uit te oefenen. In beginsel moet de betrokken bank zelf haar cliënten informeren over het stopzetten van haar bedrijf, maar DNB kan de bank ook een opdracht geven om dat te doen. Dit gebeurt middels publicatie in een aantal kranten en op de website van DNB. Wij vragen spaarders zich bij ons te melden zodat wij kunnen overgaan tot het in werking stellen van het depositogarantiestelsel. " Ik leid hieruit af dat het intrekken van de bankvergunning ervoor zorgt dat het garantiestelsel direct in werking wordt gesteld.
   • Avatar
    Anoniem 31 maart 2020
    Bedankt voor je uitgebreide reactie!Stel dat de NIBC een Amerikaanse bank wordt met een Nederlandse bankvergunning...dan geldt het Amerikaanse deposito garantiestelsel..?....kun je in dat geval het deposito opheffen zonder kosten ?
   • Avatar
    Anneke Ranzato 02 april 2020
    Nee, want het is de bankvergunning die leidend is voor het depositogarantiestelsel. Er zijn meer buitenlandse banken die een NL bankvergunning hebben en dus onder NL depositogarantiestelsel vallen.

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.