27 december 2019

Dat was de Kerst van 2019 alweer... heb je leuke dagen gehad? Misschien ook gefantaseerd over een terugbetaling van de overheid voor teveel betaalde belasting over je spaargeld? Nu de rechter heeft uitgesproken dat we in 2015 en 2016 oneerlijk behandeld zijn door de Belastingdienst zou het kunnen dat er misschien een compensatie komt?

Spaarders hebben teveel belasting betaald

De Telegraaf schreef maandag over een nog niet gepubliceerde uitspraak van het gerechtshof in Den Haag. Het oordeel: ja, spaarders hebben in die jaren teveel belasting betaald: meer dan wat ze gemiddeld aan spaarrente kregen. Het vervolg is echter niet dat er ook een compensatie moet komen... daar wil de rechter nog niet aan.

Doorvechten voor compensatie?

De zaak tegen de staat is namens de spaarders gevoerd door fiscalist Cor Overduin van Grant Thornton. Volgens hem zou er wel sprake moeten zijn van compensatie - zelfs nog over de jaren 2013 en 2014. Hij is nog aan het overwegen of hij in cassatie gaat tegen de uitspraak van het gerechtshof.

Tja. Het klinkt natuurlijk leuk, een compensatie van € 2,6 miljard - te betalen door de overheid aan al die gedupeerde spaarders. Ik zou er één van zijn, jij misschien ook. Toch bezorgt het idee me geen positief gevoel. Persoonlijk heb ik liever dat ze die 2,6 miljard in het onderwijs stoppen of in de zorg. 

Gemiddeld rendement is niet maximale spaarrente

De 1,03% waarmee gerekend is - het rendement dat spaarders hebben gekregen in die tijd - is ongetwijfeld een gemiddelde. Als elke spaarder z'n best had gedaan om het maximale aan spaarrente te krijgen - dan was dat wél boven de 1,2% die we aan belasting betaalden uitgekomen. Kijk maar eens naar deze grafiek van historische spaarrentes:

Deze grafiek prijkt op de Spaarpagina van onze vernieuwde zustersite ActueleRentestanden.nl. Als ik even kijk naar 2015/2016 schat ik zo in dat de hoogste rente voor sparen zonder voorwaarden in elk geval wel hoger lag dan de genoemde 1,03%. Waar ik maar mee wil zeggen dat spaarders ook hun best hadden kunnen doen om de maximale rente uit de markt te krijgen. Dat doen heel veel mensen niet, maar dan ondertussen wel compensatie willen van de overheid? 

Waar krijg je nu de hoogste rente?

Miljarden uitbetalen of toch maar niet?

Natuurlijk vind ik het niet okay dat we voor een deel meer aan belasting hebben betaald dan dat we aan rente hebben gekregen. Toch zou ik het persoonlijk onzinnig vinden als de overheid nu miljarden moet gaan uitbetalen aan mensen die allemaal met hun spaargeld boven de belastingvrije grens zitten, mensen die het meer dan goed hebben dus. Met als gevolg dat er gesneden moet worden op andere vlakken, want dat geld moet ergens vandaan komen.

Laat maar zitten!

Echt, laat maar zitten. Doe er liever iets mee om problemen op te lossen in de maatschappij, niet om degenen die al behoorlijk in hun slappe was zitten te compenseren voor hun eigen laksheid.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 27 december 2019

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.