9 oktober 2019

De laatste tijd gaat het alleen maar over hoe laag de spaarrente is, over de kans op een negatieve spaarrente en over de belasting op spaargeld. We zouden bijna vergeten dat er ook mensen zijn die (bijna) geen spaargeld hebben!

Geneuzel over spaarrente en spaartaks

Als jij er daar één van bent kan al dat geneuzel over spaarrente en spaartaks je waarschijnlijk niets schelen. Ben je al blij als je rondkomt van wat er binnenkomt. Zou je nog blijer zijn als je de rúimte had om wat te sparen.

Buffer advies van het Nibud

Dan komt het Nibud ook nog regelmatig langs met de waarschuwing dat je toch écht een buffer nodig hebt om safe te zitten. De bufferbedragen die berekend worden klinken jou onrealistisch in de oren, jij bent al blij als je een paar honderd euro op je spaarrekening hebt staan. Bijna om depressief van te worden....

Begrijp me niet verkeerd: het Nibud heeft natuurlijk gelijk. Het ís belangrijk om geld apart te hebben staan om onverwachte situaties op te vangen. Ik kan me alleen ook voorstellen dat je er niet blijer van wordt als je zo ingewreven wordt dat je een risicogeval bent.

Hoe kun je (meer) sparen?

Gelukkig heeft het Nibud ook allerlei tips om sparen gemakkelijker te maken. Die hebben wij hier op VanSpaarbankVeranderen.nl ook, kijk maar eens bij onze Spaartips - daar vind je een hele lijst. Heb jij zelf geen problemen met sparen, maar een ander wel? Dan kun je met deze tips misschien wel helpen...

Meer verdienen en/of minder uitgeven

Sparen lukt alleen als je geld overhoudt: als je minder uitgeeft dan er binnenkomt. De ruimte om te sparen kun je dus op twee manieren creëren: minder uitgeven en/of meer binnen krijgen.

Creatief denken: doe het samen!

Bij allebei helpt het om creatief te denken, niet vast te houden aan 'ja maar' en 'zo is het nu eenmaal'. Er zijn vaak echt wel mogelijkheden. Zie je ze niet? Ga dan eens brainstormen met iemand die je vertrouwt en die met je mee kan denken. Twee zien meer dan één! Dat hoeft echt geen financieel adviseur te zijn, een vriend(in), kennis of familielid kan vaak ook helpen!

Vertel dat je (meer) wilt sparen en dat je op zoek bent naar manieren om meer te verdienen en minder uit te geven. Dikke kans dat daar verrassende ideetjes uit komen. Bespaartips waar jij niet aan had gedacht. Mogelijke inkomsten die jij niet had overwogen, of zonder goede reden opzij schoof.

Makkelijk praten

Eerlijk is eerlijk, ik heb makkelijk praten. Onze buffer is ruim boven de Nibud-norm en hier is het niet nodig om minder uit te geven of meer binnen te krijgen. Toch ben ik er heilig van overtuigd dat er bij de meeste mensen die dénken dat er geen ruimte is om te sparen... er eigenlijk wél mogelijkheden zijn voor extra inkomsten of besparingen. Dus zet je trots opzij en ga ervoor zitten. 

Anderen helpen

Zit jij in dezelfde luxe positie als ik en ken je mensen die krap zitten? Ga je niet ongevraagd bemoeien met hun geldzaken, daar zit niemand op te wachten. Wel kun je ze laten weten dat je graag met ze meedenkt als zij dat willen - het zou toch geweldig zijn als je vrienden, kennissen of familie op die manier kunt helpen?!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op woensdag 9 oktober 2019

Anoniem

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.