31 juli 2019

Sparen en besparen, ze liggen zó dicht bij elkaar! Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: door minder uit te geven houd je meer geld over om apart te zetten voor jouw spaardoel. Of gewoon voor later. Of voor je kinderen. Of.... voor andere kinderen!

Minderen voor Kinderen met UNICEF en LINDA.

In dat kader vind ik de app Minderen voor Kinderen leuk om eens naar te kijken. Die is niet nieuw, maar ik kwam 'm net tegen. Het is een initiatief van UNICEF Nederland en LINDA.foundation. Die laatste ken je misschien niet zo goed, maar ook deze stichting zet zich in voor kinderen. Niet zoals UNICEF voor kinderen in arme landen maar juist voor kinderen in armoede in ons eigen land. 

Go-Kids actie voor LINDA.foundation

Bij Go-Kids - de website waar ik naast m'n schrijven over geldzaken veel me bezig ben - besteden we ook regelmatig aandacht aan LINDA.foundation : we roepen onze bezoekers op om geld te doneren voor de ondersteuning van al die kinderen in Nederland die opgroeien in armoede... 1 op de 9 kinderen!

Direct doneren aan LINDA.foundation via Go-Kids

Besparen en doneren met app

Maar goed, die app Minderen voor Kinderen dus. Daar combineren ze bespaartips met doneren voor kinderen - ik vind het mooi gevonden! Heb de app op m'n telefoon geïnstalleerd om een kijkje te nemen.

Bespaartips als eye-openers

De eerste bespaartip verschijnt direct op m'n scherm: 'Koffietje minder'. Inderdaad: door koffie (of welk eten/drinken dan ook) mee te nemen van huis in plaats van ergens onderweg te kopen bespaar je veel geld. Zo heeft Minderen voor Kinderen nog veel meer bespaartips. Altijd leuk en wie weet wat voor eye-openers je tegenkomt!

Besparing gemakkelijk doneren

Het idee van de app is dat je jouw besparing invult en dan bij voorkeur op de doneer-knop klikt om (een deel van) die besparing door te zetten naar UNICEF en LINDA.foundation.

Het werd gebracht als een actie voor een week (begin november vorig jaar), met als idee om die jaarlijks te laten terugkeren. Maar... de app kun je ook nu gewoon downloaden en gebruiken, en natuurlijk zijn ze bij UNICEF en LINDA. ook nu blij met elke donatie.

Anders had je het toch ook niet meer gehad

Dat voelt misschien minder zwaar dan gewoon geld geven. Als je geld bespaart dat je anders had uitgegeven is het 'lichter' om hiervan een deel weg te geven. Zonder de besparing zou je het geld immers ook niet meer hebben. 

Doneren of sparen?

De andere optie is natuurlijk om het geld dat je bespaart niet (helemaal) weg te geven maar zelf te sparen. Je weet wel, voor dat felbegeerde spaardoel of juist als buffertje voor de zekerheid. Ook belangrijk! Jij wilt er immers graag voor zorgen dat jouw (klein)kinderen niet in armoede komen te leven, of jij zelf als je niet genoeg opbouwt voor je oude dag. Een goede balans tussen doneren en sparen is dan het allermooist.

Besparingen opsparen - zet het weg!

Eén belangrijke tip als je geld gaat besparen om meer te sparen: zet het bespaarde geld wel weg! Niet omdat je nou zoveel rente op je spaarrekening krijgt - we weten allemaal dat daar geen sprake van is op dit moment, wel omdat je het anders ongemerkt toch gewoon aan van alles uitgeeft. Dan zie je dus het effect van je besparingen niet. Dat is én zonde van de moeite, én niet zo motiverend.

Breng je groeiende spaarsaldo in beeld

Een groeiend spaarsaldo laat je zien dat je goed bezig bent en ergens naartoe werkt, dus zet het weg en breng het bij voorkeur voor jezelf in beeld. Letterlijk, zichtbaar, met één of andere spaarmeter in de keuken of waar dan ook. Dat motiveert veel meer dan alleen dat cijfertje in je bankapp of op je afschrift - toch?

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op woensdag 31 juli 2019

Anoniem
  • Avatar
    Anoniem 21 september 2019
    heb een tijd door omstandigheden heel zuinig moeten leven en dat is mijn levenstijl geworden daardoor doe ik al veel van de tips. echter kadoos voor anderen koop ik altijd nieuw maar probeer wel iets nuttigs te geven en hou me aan een bepaald budget.

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.