1 maart 2019

Zo... wat een leven in de spaarbrouwerij deze week zeg. Vrij bijzonder in deze tijd van magere - bijna doorzichtige - spaarrentes kan ik wel zeggen. Om te beginnen kwam Bunq opeens met de mededeling dat ze spaarrente gingen vergoeden. 

Wat is Bunq?

Misschien ken je de hele naam Bunq niet hoor, dat zou best kunnen. Persoonlijk heb ik dan wel wat ervaring met Bunq toevallig. Het is een relatief nieuwe bank die heel anders werkt dan andere banken. Alles draait er om de app - het is eigenlijk meer een technologiebedrijf dan een bank. Maar natuurlijk wel met bankvergunning - ze proberen de bankwereld een beetje op te schudden. Tot nu toe alleen met betaalfaciliteiten, sparen kon er niet.

Sparen in de Bunq-app

Nu dus wel. Of tenminste, je kon in de Bunq app al potjes maken voor verschillende doelen, alleen kreeg je er geen rente over. Nu hebben ze Bunq MassInterest geïntroduceerd: rente over je geld bij deze bank. Daarvoor hoef je geen aparte spaarrekening te openen, je krijgt gewoon rente over het totaal dat je er aan geld hebt staan.

Rente 0,27% - klinkt aardig!

Die rente is voor nu gesteld op 0,27%. Het is natuurlijk net niks, maar ten opzichte van de rest van de spaarmarkt eigenlijk heel aardig. Alleen LeasePlan Bank komt er bovenuit met 0,35%, die ook voor de maand maart 0,35% blijft.

maar.... alleen voor betalende klanten

Eén dingetje: de rentevergoeding geldt niet voor de mensen met een gratis Bunq account. Alleen de Premium en zakelijke gebruikers krijgen de rente. Die gebruikers betalen kosten voor hun account, dus is het idee dat je dan van je huidige betaalbank overstapt naar Bunq. Anders heb je een totaalbedrag van € 35.500 nodig om de kosten van de rekening goed te maken - dan is het niet snel interessant.

en... alleen over de eerste € 10.000 saldo

En dan nog wat. Die € 35.500 kun je wel hebben, maar Bunq MassInterest wordt alleen vergoed over een bedrag tot € 10.000 per gebruiker. Ik heb even nagevraagd of dat werkelijk zo is en inderdaad... vanuit de redenering dat een Nederlander gemiddeld €10.600 aan spaargeld heeft hebben ze dat bedrag vastgesteld.

Niet interessant voor particulieren

Samengevat: je kunt maximaal € 27 per jaar aan rente krijgen bij Bunq (bij dit rentepercentage). Niet heel spannend dus, wetende dat je er ook nog een account met kosten voor moet openen.

Misschien voor ondernemers?

Eventueel kan het wel interessant zijn voor ondernemers. De kosten van zakelijk bankieren bij Bunq zijn niet hoog en met die rentevergoeding heb je dan in elk geval iets van een rendement op je zakelijke spaargeld. Als je naar onze vergelijking van zakelijke spaarrekeningen kijkt zie je dat je alleen bij DHB Bank nog een beetje rente krijgt, bij de andere banken kom je niet verder dan 0,05%. Als de kosten van het zakelijk bankieren dan ook nog hoger zijn dan bij Bunq kán dat een reden zijn om overstappen te overwegen.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 1 maart 2019

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.