30 november 2018

Deze week kwam er weer eens een nieuwe banknaam naar boven in de vergelijkingen van spaarrentes: BlueOrange. Nooit van gehoord natuurlijk... tenminste, ik niet. Het is een bank uit Letland - je kunt er een deposito openen via het internationale spaarplatform Raisin. De rentes zijn interessant, een stuk hoger van bij onze Nederlandse banken. Maar... is het nou slim om te gaan sparen in Letland? Hoe veilig is dat?

Valutarisico bij sparen in Letland?

Letland valt binnen de Eurozone: er wordt betaald met euro's, dus ook de deposito's bij Letse banken worden in euro's gevoerd. Er is dus geen sprake van een valutarisico. De euro's die je inlegt blijven euro's - geen gedoe met wisselkoersen en de kans dat je daar verlies op lijdt.

Risico op faillissement van BlueOrange Bank?

Vervolgens is er nog het risico dat de bank waar je spaart failliet gaat. Hoe groot is dat risico bij BlueOrange? Dat kan ik natuurlijk met geen mogelijk inschatten, en jij waarschijnlijk ook niet. Raisin schrijft in haar persbericht over de bank:

BlueOrange Bank werd in 2001 opgericht in Riga, Letland. Sindsdien is de bank uitgegroeid tot een betrouwbare partner voor klanten uit meer dan 90 landen en is het een financieel stabiele organisatie – de bank heeft elk jaar een hoge liquiditeit en bleef ook tijdens de wereldwijde financiële crisis in 2008 winstgevend. Per 30 juni 2018 heeft BlueOrange solide kapitaalbuffers, met een ruime kernkapitaalratio van 15,85% en een totale kapitaalratio van 20,38%. De verzwaarde kapitaaleisen voor Europese banken (Basel III) stellen dat banken een totale kapitaalbuffer van tenminste 8% moeten hebben, wat betekent dat de buffer van BlueOrange met 20,38% ruim 2,5 keer zo hoog ligt als voorgeschreven.

Dat is natuurlijk wel promotiepraat: Raisin wil heel graag dat er lekker veel deposito's bij BlueOrange worden afgesloten. Aan de andere kant zullen ze de cijfers niet verzinnen. 

IJsland-gevoel, failliete bank en corruptie in Letland

Toch... ik weet het niet, geld naar Letland brengen... het geeft toch weer dat IJsland-gevoel, waar we van een enorm koude kermis thuiskwamen. Of nou ja, uiteindelijk viel het wel mee en kregen alle spaarders hun geld terug. Maar toch: het was een stressvol gedoe waar niemand op zit te wachten. En als ik dan lees dat begin dit jaar de Europese Centrale Bank de tweede bank van Letland failliet heeft laten gaan... Dat had te maken met een witwasaffaire, en ook de president van de centrale bank van Letland is gearresteerd op verdenking van corruptie. Dat is dezelfde centrale bank die de garantie op het spaargeld in Letland moet uitvoeren. Het zegt allemaal niets over de betrouwbaarheid van BlueOrange, natuurlijk niet. Maar toch.

Flink renteverschil bij grote bedragen

Persoonlijk overweeg ik niet om geld te stallen bij BlueOrange, ook al zijn de rentes inderdaad echt aantrekkelijk. Voor een deposito van 1 jaar staat de rente bij deze bank op 1,1% - overigens net als bij de Portugese Banco BNI. Kijk ik naar de vergelijking van de 1-jaarsdeposito's, dan is de beste rente bij een bank in Nederland 0,65% - bijvoorbeeld bij LeasePlan Bank. Dat scheelt dus wel meer bijna 0,5%. Als je forse bedragen wilt wegzetten in deposito's kan het bedrag aan renteverschil dus pittig oplopen. Stel je hebt € 50.000 om voor een jaar weg te zetten, dan scheelt 0,45% renteverschil je dus € 225 in dat jaar. Dat is leuk meegenomen. Het openen van een rekening bij Raisin is gratis. Sterker nog: je krijgt als nieuwe klant ook nog een bonus tot € 100 als extraatje.

Ben ik een bangerik?

Je zou bijna denken dat ik het aan het verkopen ben... dat is niet zo, want zelf ga ik het dus niet doen. Dat doen verkopers toch altijd - zeggen dat ze het zelf ook doen of hebben? Misschien ben ik wel gewoon een enorme bangerik, dat ik m'n geld toch liever binnen de landsgrenzen houd. Of hooguit zal uitstappen naar een ander West-Europees land, als dat écht interessant zou zijn. Het kan goed zijn dat jij minder bang bent aangelegd en voor dat verschil in rente wel je geld naar Letland wilt brengen. Of Portugal. Of Estland. Of... nou ja één van de vele landen waar je via de internationale platforms prima kunt sparen tegenwoordig. 

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 30 november 2018

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.