30 oktober 2018

Sparen... wat spaar jij eigenlijk allemaal? Dan bedoel ik natuurlijk niet de euro's op je spaarrekening - juist om andere manieren van sparen. Spullen of punten, en hoe dat soort sparen belangrijker kan zijn dan euro's.

Kubussen sparen

Mensen sparen natuurlijk de gekste dingen. Olielampjes, die spaarde mijn moeder vroeger. M'n schoonmoeder van die carnavalsmaskertjes uit Venetië. Zelf spaarde ik ooit wel postzegels en ook kubussen. Kubussen? Ja, heel vroeger, in de eerste Rubiks' Cube hype. Ik had natuurlijk zo'n standaard kubus en kon die ook razendsnel oplossen. Dat vond ik zo leuk dat ik nog veel meer kubussen wilde en een verzameling aanlegde. Een bolkubus, een piramidekubus, een cilinderkubus. Hoe tegenstrijdig trouwens, twee van die vormen in één woord. Ik had ook een 4x4 kubus, dat was toch wel m'n grootste trots - ook al kon ik 'm niet oplossen. En een kubus met fruitplaatjes in plaats van gekleurde vakjes, gevonden in een klein winkeltje in Denemarken. Die was hartstikke lastig: de plaatjes moesten niet alleen aan de goede zijde van de kubus terechtkomen, maar ook nog in dezelfde richting staan.

Verzameling kubussen

Foto: Ruwix.nl (niet mijn verzameling dus)

Zegels in de supermarkt

Op dit moment heb ik geen fysieke verzameling van spullen. Wel doe ik heel vaak mee aan spaaracties in de supermarkt. Tenminste, van die acties waar je spaart voor (korting op) spullen. Koopzegels neem ik alleen bij PLUS Supermarkten. De spaarzegels van de PLUS zijn gewoon heel lucratief: je koopt voor € 4,= aan zegels en krijgt er € 6,= voor terug. Reken uit je winst - die haal je op een spaarrekening niet. Niet dat je koopzegels kunt vergelijken met een spaarrekening, maar toch. Het rendement is leuk. Ik heb alleen nog niet goed in beeld waarom ze dat sparen van die koopzegels niet digitaliseren. Dat zegels likken en opplakken is toch niet meer van deze tijd.... Zou dat iets te maken hebben met de kans dat je de zegels verliest of ergens in een lade laat liggen en nooit verzilvert?

PLUS koopzegels spaarzegels supermarkt

Digitaal punten sparen

Als we dan toch bij de supermarkten zijn - springen we even van de PLUS naar de Albert Heijn. Ik kom er niet veel en heb dus nog steeds een losse bonuskaart en een losse Air Miles kaart. En die Air Miles, daar is toch even van alles over te doen. Spaar jij ze? Ik dus enigszins. Niet erg actief, maar ik heb zo'n kaart en als ik eraan denk gebruik ik 'm als ik bij de Albert Heijn, Praxis of Shell ben. Maar net zo makkelijk vergeet ik het - en daar maak ik me dan ook geen seconde druk om. Ik doe met die digitale punten minder dan de opgeplakte zegels van de PLUS - die lever ik keurig eens in de zoveel tijd in voor geld. 

App voor spaarkaarten en ledenpassen

Om te voorkomen dat ik de pasjes waarmee ik overal van die punten kan sparen nét niet bij me heb als ik in zo'n winkel sta gebruik ik een app: Stocard. Superhandig: je registreert er al die klantenpassen in en als je ergens bij de kassa staat open je de pas in je app zodat ze die kunnen scannen. Elke keer ben ik weer blij dat ik die app op m'n telefoon heb.

Stocard app voor ledenpassen en spaarkaarten

Vervallen Air Miles - paniek in Nederland

Zo kan ik me dus ook echt niet druk maken over het vervallen van oude Air Miles. Daar is de laatste dagen veel over te doen: Air Miles van vóór 1 november 2013 zouden komen te vervallen per 1 november 2018. Ze waren ooit onbeperkt geldig, maar daar hebben ze in 2013 een geldigheid van 5 jaar van gemaakt. Die 5 jaar is nu bijna verstreken en heel Nederland is in rep en roer. Air Miles waar ze nooit naar omgekeken hebben zijn voor allerlei mensen nu opeens waanzinnig belangrijk. De site van Air Miles is zwaar overbelast en onbereikbaar, dus hebben ze de datum maar een maandje verschoven. Iedereen kan weer ademhalen: je hebt de tijd tot 1 december.

Oude Air Miles vervallen op 1 november

Maar niet van spaarbank veranderen....

Ik moet stiekem wel lachen om dit soort paniekgedoe. Mensen maken zich dan heel druk om die vergeten Air Miles, gaan ze nu inwisselen voor dingen die ze niet nodig hebben. Of - en dat hoop ik dan maar - doneren aan een goed doel. Maar ondertussen hebben ze hun spaargeld nog gewoon bij ABN Amro, Rabobank of ING staan tegen 0,03% rente. Daar maken ze zich dan weer helemaal niet druk om, ook al is het een fluitje van een cent om te veranderen van spaarbank en zo meer rente te krijgen. Kennelijk zijn Air Miles belangrijker dan spaarrente...

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op dinsdag 30 oktober 2018

Anoniem

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.