28 september 2018

Sparen is niet hot hè. En nu het weer zo goed gaat in Nederland hoor ik ook niemand meer over besparen. Terwijl het toch allebei onderwerpen zijn van alle tijden. Sparen voor een buffer is belangrijk - en juist als het goed gaat met je financiën is dat een mooie reden om die buffer eens even goed te spekken. En besparen... tja, als je genoeg te besteden hebt is er geen direct reden om minder geld uit te geven. Aan de andere kant: als je geld bespaart houd je meer geld over om die buffer te spekken. Of om dat geld aan dingen uit te geven die veel leuker zijn, dat kan natuurlijk ook.

Sparen voor het aflossen van je hypotheek

Vrij recent schreef ik trouwens nog een blog over Aflossingsvrije stress. Die draait om de tendens in Nederland om de aflossingsvrije hypotheek te verafschuwen en enorme zorgen te hebben over mensen die hun hypotheek niet helemaal kunnen aflossen aan het eind van de looptijd. Letterlijk was de kop bij BNR: 'Een zesde spaart te weinig voor aflossingsvrije hypotheek'. Daar komt dat sparen dus toch om de hoek kijken. Al ben ik persoonlijk van mening dat het onzinnig is huizenbezitters allemaal in de stress te helpen met als uitgangspunt dat elke hypotheek volledig afgelost moet worden. Waarom dan? Een huurder heeft en houdt toch ook woonlasten?

Tips voor sparen en/of besparen

Goed, terug naar sparen en besparen. Om welke reden dan ook - of dat nou voor het aflossen van je hypotheek is, voor het vormen van een buffer of voor een leuke uitgave. Ik geef je gewoon even 10 tips die in mijn ogen handig zijn als je wilt gaan sparen en/of besparen. 

5 handige stappen

We beginnen met een stappenplan met 5 stappen:

  1. Stel een doel vast:
    Als je aan de slag gaat met sparen en besparen is het goed om te weten waarvoor je dat doet. Dat doel kan van alles zijn maar over het algemeen geldt: hoe concreter, hoe beter. Dus algemeen 'buffer vormen' is niet heel concreet, terwijl 'een buffer van € 5.000 over 5 jaar' wel heel duidelijk is.
  2. Maak een plan:
    Heb je een doel, ga dan ook concreet maken hoe je dat doel gaat realiseren. Een bedrag vaststellen dat je per maand opzij wilt zetten is heel helder. Heb je dat niet over in je budget? Dan komt het onderwerp besparen aan de orde.
  3. Houd je aan het plan:
    Natuurlijk is het heel makkelijk om je plan lekker opzij te schuiven omdat je toch liever die dure schoenen koopt of op vakantie gaat. En nee, een plan is niet heilig als er iets dringends tussendoor komt - alleen is de vraag wel wanneer iets dringend genoeg is om het niet door te zetten.
  4. Breng je doel, plan en vorderingen in beeld:
    Wat kan helpen bij het volhouden van je (be)spaarplan is om het letterlijk in beeld te brengen. Iets waarop je kunt zien wat je doel is met daarbij de stappen die je moet zetten om dat doel te bereiken - en de voltooide stappen mooi gemarkeerd. Dat motiveert!
  5. Beloon jezelf tussendoor: Het einddoel is natuurlijk de ultieme beloning. Soms ligt dat einddoel echter zo ver weg dat het nodig is om jezelf tussendoor ook wat te kietelen. Kleine beloningen bij het behalen van mijlpalen kunnen daarbij goed werken. 'Als m'n saldo x euro is mag ik x euro uitgeven aan...'

Dan heb je nog 5 andere tips van mij tegoed:

6. Zorg dat je de spaarrente in de gaten houdt

Die is nu extreem laag en hopelijk zet je jouw spaargeld wel al bij één van de banken die in elk geval nog een béétje rente vergoeden. Maar de verhoudingen tussen spaarbanken kunnen opeens veranderen, en dan kan het lonend zijn om te veranderen van spaarbank. Een goede manier om de ontwikkelingen rondom sparen in de gaten te houden is onze Gratis mailservice!

7. Kijk eens goed naar je uitgaven

Misschien leef je gewoon je leven, heb je altijd genoeg saldo op je bankrekening dus let je niet op je uitgaven. Doe dat wel een keer! Dan zul je zien dat je aan sommige dingen onnodig veel geld uitgeeft - dingen die je niet eens zou missen als je ze niet zou kopen. Dat is een gemakkelijke manier om te besparen...

8. Zeg je loterijen op

Serieus: loterijen zijn de grootste geldverspilling die ik ken. Zonde van je geld en je dromen - droom liever van je spaardoel. Daar kom je immers veel sneller dichtbij als je stopt met het weggooien van euro's aan loten. Opzeggen kan overigens wel een heel gedoe blijken... zo merkte ik gisteren bij de Vriendenloterij.

9. Ruim je huis echt op

De meeste huizen staan vol met spullen die niet gebruikt worden. Om diezelfde spullen vervolgens nieuw te kopen op het moment dat je ze nodig hebt, omdat je niet meer wist dat je ze had. Een grote opruiming in je huis levert allerlei voordelen op: een opgeruimd huis, gevonden spullen voor eigen gebruik, gevonden spullen om te verkopen. 

10. Check je leningen

Heb je leningen lopen? Dan is geld apart zetten op een spaarrekening misschien niet de meest logische actie. Alhoewel... een buffertje dat je gewoon kunt opnemen bij onverwachte tegenvallers is óók als je een lening hebt lopen geen overbodige luxe. Daarnaast los je natuurlijk zo snel mogelijk af, want lenen is zonde van de rente. Verder is het goed om te kijken naar die lening(en) zelf. Hoeveel rente betaal je daarover? Kan dat niet goedkoper? Doe eens check op onze website Lening.nl om dat uit te vinden!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 28 september 2018

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.