13 september 2018

Zo! Ik lees net dat de rente in Turkije door de centrale bank omhoog is gegooid naar maar liefst 24%. Heel interessant wat daar gebeurt...

Van 17,75% naar 24% rente in Turkije

Niet dat de oude rente nog niet hoog was - voor deze verhoging stond die op 17,75%. Rentes waar spaarders hier alleen maar van kunnen dromen... met 1/10 ervan zouden we al bijzonder blij zijn. En nu dan dus 24%. Deze mate van verhoging had niemand verwacht.

De macht van Erdogan

Vooral niet omdat de Turkse president Erdogan vanmorgen nog riep dat hogere rentes 'gereedschap voor uitbuiting' zijn. Kennelijk wil de centrale bank laten zien dat zij wel degelijk onafhankelijk zijn van Erdogan - want daar zijn behoorlijke twijfels over. Alles in Turkije lijkt immers wel onder de macht van die man te zijn of stap voor stap te komen. Zo benoemde hij zichzelf gisteren tot baas van het Turkse Staatsfonds - het fonds dat de economie moet ontwikkelen.

Spaarrente in Turkije?

Hoe dan ook, de rente naar 24%. Wat betekent dat voor spaarders? Ik ben allereerst weleens benieuwd: wat levert sparen in Turkije eigenlijk op? Nu is mijn Turks niet zo best, maar gelukkig hebben we een aantal Turkse banken in Nederland.

Sparen in Lira bij bank in Nederland

Dat zijn Nederlandse bedrijven en hun Nederlandse rekeningen vallen onder ons depositogarantiestelsel. Bij mijn Google-search naar 'spaarrente in Turkije' valt mijn oog op Garantibank. Dat is zo'n Turkse bank in Nederland. Ze bieden daar niet alleen spaarrekeningen en deposito's in Euro's aan... je kunt er ook sparen in Turkse Lira! Ach, misschien kan dat bij onze Hollandse banken ook wel trouwens.

Deposito in Lira bij Garantibank: 17%

Hoe dan ook: de rente op een deposito in Turkse lira bij Garantibank is op dit moment 17% voor zes maanden. Dezelfde looptijd in Euro's levert je maar liefst 0,55% op - wel de hoogste in de vergelijking van 6-maands deposito's overigens. Sinds augustus - dus dikke kans dat die binnenkort ook flink omhoog gaat. Ze vertellen er helder bij dat je een valutarisico loopt: als je de Lira's weer terug wilt wisselen naar Euro's moet je maar afwachten hoeveel je ervoor krijgt.

Geld valt onder depositogarantiestelsel

In eerste instantie - ik geef het eerlijk toe - dacht ik dat het geld van een Vreemde Valuta spaarrekening niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel viel (zie de reactie hieronder). Dat blijkt anders te zitten: de valuta maakt niet uit, het gaat om de vergunning waar de bank onder valt. De Lira-rekening bij Garantibank valt dus wel degelijk onder de spaargarantie.

Maar toch... dat koersrisico hè. De koersen vliegen heen en weer bij sommige valuta, waardoor ik alsnog zeg: sparen in Turkse Lira? Ik zou zeggen: doe maar niet..... Tenzij je weet dat je over een tijdje dat geld ook in Lira nodig hebt. Dan kan het natuurlijk wel.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op donderdag 13 september 2018

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.