17 augustus 2018

Sinds het begin van de zomervakantie heb ik geen blog meer geschreven hier. Tja, in de vakantie zijn de meeste mensen ook niet zo bezig met sparen. Ik moet dan altijd denken aan de lijfspreuk van mijn schoonvader (Italiaan): 'Wat iesse vakantie? Geld oppe-maken!'. Niet dat wij tijdens de vakantieperiode nou zoveel geld uitgeven hoor, valt allemaal wel mee. Ik deel die lijfspreuk van Opa Carlo dan ook niet. Maar ik merk wel dat ik regelmatig denk: ach, moet kunnen, het is vakantie. En daarin ben ik vast niet de enige.

Nieuw spaardoel aan het eind van de vakantie

Overigens blijkt uit onderzoek van LeasePlan Bank dat het einde van de vakantie voor veel mensen juist een reden is om een nieuw spaardoel vast te stellen. Dat klinkt logisch als het vorige spaardoel deze vakantie was, maar anders? 

Nou ja, toch ook wel. Gewoon omdat je in de vakantie vaak in je hoofd bezig bent met plannen maken in het algemeen. Je afvragen wat je wilt en hoe je daar moet komen. Dat geldt voor relaties, voor werk, maar ook voor financiële wensen. Dus is het ook weer niet zo gek dat er in een vakantie spaardoelen in je hoofd ontstaan.

Sparen voor de toekomst is uit

Wat ook uit dat onderzoek blijkt: sparen voor de toekomst is uit. Echt? Ja, kennelijk. Of nou ja - 29% van de Nederlanders gaf aan dat ze vooral 'in het moment' willen leven' en 'nu willen genieten'. Geld wegzetten voor later past daar niet bij. Niet sparen voor de toekomst, maar juist het geld laten rollen. Dat komt ongetwijfeld mede doordat de meeste mensen de toekomst positief inzien. Als je geen zorgen hebt over later, dan zul je ook minder geneigd zijn er geld voor apart te zetten.

Doelgericht sparen om dromen te verwezenlijken

Nog meer uit het verhaal van LeasePlan Bank: de zogenaamde 'millennials' zijn koplopers als het gaat om 'leven in het nu' - maar staan wel open voor sparen met een concreet spaardoel. Daarbij maakt het niet eens uit of het haalbaar is - als het maar concreet en stimulerend is. Lekker dromen over vrijheid, vooruitkijken naar wat er allemaal mogelijk is in het leven en daar geld voor reserveren. 

Aandacht voor sparen en spaarrente

Uiteindelijk is zo'n onderzoek niet heel spannend, laten we eerlijk zijn. Het is een manier van een spaarbank om de aandacht te vestigen op sparen. En op het eigen spaar-aanbod natuurlijk, dat ook. Want als je dan tóch gaat sparen en dat nog niet deed... of schrikt van de 0,03% bij ING en ABN Amro of de 0,05% bij Rabobank - die maandag ook naar 0,03% gaat... Dan verdiep je je in spaarrekeningen en zie je dat de spaarrekening van LeasePlan Bank een rente geeft van 0,35% - wat toch wel héél veel meer is dan bij die grootbanken. Spaar je liever bij een spaarbank die gelinkt is aan een grote naam? KNAB (0,31%) is van AEGON en MoneYou (0,3%) is van ABN Amro.

Goed zitten als de spaarrente stijgt

Kijk zo aan het eind van je vakantie dus niet alleen naar een nieuw spaardoel, maar zéker ook naar de spaarrente die je ontvangt. Niet dat 0,3% nou zo'n geweldige rente is - sparen levert gewoon bijna niets op - maar het is wel 10 keer meer. De ervaring leert dat de rente bij de grootbanken altíjd veel lager is, dus ook als de spaarrente gaat stijgen zit je dan alvast goed!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 17 augustus 2018

Anoniem

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.