14 maart 2018

Fascinerend wat er gebeurde met ING. Eerst komen ze met de aankondiging dat topman Ralph Hamers een salarisverhoging krijgt van maar liefst 50%: van zijn schamele 2 miljoen per jaar naar 3 miljoen. Om zijn beloning wat meer in lijn van andere internationale bankbobo's te trekken.

Bent u al ingeschreven voor onze nieuwsbrieven via Mijn Spaarrente?

Topmanagers en topvoetballers

Wat moet je daar nou van vinden hè? Het zijn natuurlijk enorme bedragen waar de gemiddelde Nederlander van achterover slaat, dat iemand dat als salaris krijgt. Tegelijk is het vraag en aanbod, ik vergelijk het graag met de beloning van topvoetballers. Die krijgen idioot veel geld voor dat balletje trappen... maar ja, als clubs dat willen en kunnen betalen...

Managers hun geld waard?

Maar goed, hier gaat het niet over een voetbaltalent, hier gaat het om een manager. Zo'n functie waarvan veel mensen roepen dat het onzin is, niet nodig, iedereen kan het, daar hoef je geen topsalarissen voor te betalen. Kennelijk vinden ze bij ING dat mijnheer Hamers dat geld waard is. Anders kunnen ze ook een ander op zijn plek zetten voor minder geld.

Mensen in WW door reorganisaties bij ING

Wat natuurlijk steekt is dat ING reorganisatie op reorganisatie heeft doorgevoerd, met heel veel ontslagen. Mensen die nu met een WW-tje op de bank zitten. Door de keuzes van Hamers zeg maar. En dan zou hij opeens de man van 3 miljoen worden? Is ook wel zuur.

Spaarrente en betaalkosten 

Wat ook steekt is dat ING niet in staat is een behoorlijke spaarrente te vergoeden. En de tarieven op betaalrekeningen alleen maar verhoogt. Op persoonlijke leningen en doorlopende kredieten rentes rekent die lang niet de scherpste van de markt zijn. Bij hypotheken doen ze wel leuk mee, dat dan weer wel. Maar in het algemeen leeft denk ik het gevoel bij de consument dat ING werknemers en klanten benadeelt - en dan wel de topman een miljoen salaris erbij geeft.

Nederland in opstand

En dat bleek wel - want kennelijk stond met name bij Triodos en ASN de telefoon roodgloeiend met verontwaardigde ING-klanten. Overstappen gingen ze! Niet vanwege de lage rente of het niet-duurzame beleggen van ING. Nee, vanwege het salaris van Hamers. Dus koos ING eieren voor haar geld en besloot het voorstel voor de salarisverhoging toch niet in te dienen tijdens de aandeelhoudersvergadering. "De raad heeft de publieke reactie in Nederland onderschat in deze gevoelige kwestie", zei president-commissaris Van der Veer. Dat bleek! 

Rekeninghouders meer invloed dan politiek?

Nu hadden diverse politici ook al geprobeerd om ING op andere gedachten te brengen over de monster-salarisverhoging. Dat leek niet te werken: de bank hield voet bij stuk. "Het zijn grote bedragen, dat weten we. We weten dat de publieke opinie dat heel vervelend vindt, maar we willen daar een sterk topteam hebben en daar zit gewoon een prijskaartje aan", is wat Van der Veer toen nog zei. Het lijkt er sterk op dat er pas iets gebeurde bij ING toen de opzeggingen van rekeninghouders binnenstroomden.

Mijn voorzichtige conclusie is dat rekeninghouders dus meer invloed hadden dan de politiek in dit geval. Dat is prima nieuws, een bevestiging van de macht van de klant. Als klanten net zo verontwaardigd zouden zijn over hun spaarrente en bereid zouden zijn daar actie op te ondernemen... wie weet wat ze dan kunnen bereiken bij de grootbanken?

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op woensdag 14 maart 2018

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.