Spaarrente opgegeten door inflatie

n de maand november was het officieel: sparen loont niet. De inflatie steeg met 0,2% naar 0,6% in de afgelopen maand. Dat zou nog niet zo erg zijn als de spaarrente niet zo enorm laag stond. Er is op dit moment (half december 2016) nog maar een enkele spaarrekening waarop 0,6% of 0,7%vergoed wordt, het overgrote deel van de spaarders ontvangt een spaarrente die ruim lager ligt dan dat. Gemiddeld bekeken wordt de spaarrente dus opgegeten door de inflatie.

Let op: we laten hier zelfs buiten beschouwing dat veel spaarders ook nog belasting moeten betalen over hun spaargeld. Boven de grens voor de vermogensrendementsheffing (€ 24.437 in 2016) betalen we inkomstenbelasting: op dit moment nog 1,2%. Tel maar uit... je verlies!

Iedere spaarder met een spaarrekening die minder dan de inflatie vergoedt heeft in de maand november simpelweg geld ingeleverd. Voor de meer kapitaalkrachtige spaarders is dat verlies door de belastingheffing nog veel groter.

En nu? Aan het niveau van zowel de spaarrente als de inflatie kunnen we als individu weinig doen. Het enige dat we wel kunnen doen: zorgen dat ons spaargeld dan in ieder geval op de spaarrekening met de beste rente staat. Voor geld waarvan u nagenoeg zeker weet dat het wel een tijd op de rekening blijft staan kunt u een kortlopende deposito overwegen. Een 1-jaarsdeposito bij LeasePlan Bank of Knab bijvoorbeeld, die komen momenteel nog op een rente uit van 0,90%.

Uw geld laten staan bij één van de vele banken die (ruim) minder vergoeden dan de hoogste spaarrente, dat is in ieder geval geld weggooien. Het bewust laten opeten. En dat is in ieder geval enorm zonde.

Spaargeld inzetten voor zorgpremie

In deze tijd van het jaar worden we altijd om de oren geslagen met zorgverzekeringen en zorgpremies. Het is het seizoen van 'overstappen' en dat zullen we weten ook. Via allerlei wegen proberen zorgverzekeraars ons te bereiken om duidelijk te maken dat we toch echt het best naar hún kunnen overstappen.

Het gaat de verzekeraars natuurlijk allemaal om het winnen van meer klanten. Toch is het ook zeker in uw eigen belang om aan de slag te gaan met uw zorgverzekering. De premies gaan flink omhoog in 2017, waardoor u minder geld zult overhouden om te sparen. Of misschien zelfs moet gaan interen op uw spaargeld. Om dat te voorkomen is het verstandig om na te gaan of uw zorgverzekering niet goedkoper kan.

Een prima startpunt is het Zorgrapport 2017 van HomeFinance.nl. Ieder jaar publiceren wij daar een neutraal, onafhankelijk rapport dat u meeneemt door het keuzeproces voor een zorgverzekering. Boordevol nuttige informatie en tips.

Eén van die tips is de raad om met uw spaargeld de zorgpremie in één keer vooruit te betalen. Bij diverse zorgverzekeraars levert u dat een korting op tot wel 3%. Dat komt wel héél dik boven de rente op uw spaarrekening uit!

Om te voorkomen dat u bij jaarbetaling uw eigen spaargeld opeet is nog wel één handeling nodig. Met een periodieke overboeking zorgt u dat u iedere maand 1/12e van de jaarpremie overboekt van uw betaalrekening naar uw spaarrekening. Dan is uw spaarsaldo aan het eind van het jaar weer op peil.

Wat gaat ICBC doen?

Kent u ICBC? Deze naam komt al langere tijd voor in de toplijsten van zowel spaarrekeningen als deposito's. ICBC is een bank uit China met een vestiging in Luxemburg, waar we ook vanuit Nederland spaarrekeningen en deposito's kunnen afsluiten. Onder het depositogarantiestelsel van Luxemburg, niet onder de Nederlandse spaargarantie.

De rentes van ICBC konden best een reden zijn om deze afwijkende garantieregeling op de koop toe te nemen. We schrijven kónden, want er is een opvallende rentewijziging doorgevoerd per 15 december 2016. Natuurlijk zijn we gewend aan dalende spaarrentes, wie niet? De daling bij ICBC is echter heel bijzonder: de depositorentes gingen omlaag met maar liefst 0,35 tot 0,59%. Daarmee kwam de rente voor een deposito van 1 t/m 5 jaar uit op een ronde 0,0%. Nul komma niks, helemaal geen rente.

De rente op de spaarrekening is ook flink naar beneden bijgesteld en komt uit op 0,29%. Wij vragen ons af of dit betekent dat ICBC zich terug gaat trekken uit Nederland?

Wij wensen u fijne feestdagen en een voorspoedige jaarwisseling!
Anneke Ranzato en Roland Bieleveldt

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op dinsdag 20 december 2016

Anoniem

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.