Vraag:

Door de verkoop van ons huis hebben we een groot spaarbedrag. Kunnen we dat veilig bij een bank met een hoge spaarrente maar een onbekende naam storten?

Antwoord:


Natuurlijk wilt u - juist bij een groot spaarbedrag - een hoge spaarrente ontvangen. Wij begrijpen uw aarzeling over spaarbanken waar u nog nooit van gehoord heeft. Met soms exotische namen. Logisch dat u zich afvraagt of uw geld daar wel veilig is.

Depositogarantiestelsel

Gelukkig kennen we het depositogarantiestelsel. Het spaargeld bij banken die onder het Nederlandse depositogarantiestelsel vallen is standaard tot € 100.000 per persoon gegarandeerd. Of de naam voor u bekend is maakt dus eigenlijk niet uit, als de bank maar wél onder de spaargarantie valt.

Extra garantie na woningverkoop

Voor geld dat u overhoudt aan de verkoop van een woning geldt bovendien nog een extra garantie. Tot drie maanden na de storting is er een extra garantiebedrag van € 500.000 bovenop de € 100.000 per persoon. Die periode van drie maanden geeft u de tijd om zorgvuldige beslissingen te nemen over wat u gaat doen met het geld. Het is verstandig om het in die periode te spreiden over verschillende banken, zodat u per bank niet boven de standaard vrijstelling van € 100.000 per persoon uitkomt.

Meer over veilig sparen

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.