Vraag:

Ze zeggen dat je niet moet sparen bij ABN Amro en MoneYou tegelijk. Dat zou niet veilig zijn in verband met een gedeelde bankvergunning. Hoe zit dat?

Antwoord:


Het Nederlands depositogarantiestelsel geeft dekking voor uw spaargeld bij een onverhoopt faillissement van uw spaarbank. Deze spaargarantie bedraagt € 100.000 per persoon, per bank. Dat laatste, 'per bank', is waar het hier om gaat.

Gedeelde bankvergunningen

Zoals vele bedrijven hebben ook bankbedrijven vaak verschillende dochters binnen hun concern. Bij het werken met verschillende 'merken' maakt de bank een keuze om voor alle merken een eigen bankvergunning aan te vragen, of niet. De dochters kunnen ook opereren onder de bankvergunning van hun moeder- of zusterbedrijf. Dan spreken we van gedeelde bankvergunningen.

Voorbeeeld Spaargarantie bankvergunningen

Evert heeft in totaal € 250.000 aan spaargeld. Hij houdt niet van risico's en kiest er daarom heel bewust voor om zijn geld niet te beleggen. Dat het voor de garantie op zijn spaargeld van belang is om het totaalbedrag te spreiden over meerdere banken heeft Evert goed begrepen.

WELKE BANKEN?
De betaalrekening van Evert loopt bij bank A. Daar wil hij in ieder geval ook een deel van zijn spaargeld aanhouden. Dat is erg gemakkelijk als hij er iets van wil overboeken naar zijn betaalrekening. Hij wil daarnaast – voor een goede spreiding – twee andere spaarbanken kiezen. Hij overweegt de banken X en Y, maar Z is ook een optie.

BANKVERGUNNINGEN
Dan komt Evert erachter dat de banken A en X onder één bankvergunning werken. Als hij bij die twee banken in totaal meer dan € 100.000 heeft staan en ze gaan beide failliet, is een deel van zijn geld niet gegarandeerd. Dat wil Evert natuurlijk niet. Hij besluit daarom X te laten vervallen als keuze. De banken Y en Z hebben allebei een eigen bankvergunning. Hij spreidt zijn spaargeld daarom over de banken A, Y en Z.

Gevolgen voor spaarder

Het werken met gedeelde bankvergunningen kan gevolgen hebben voor u als spaarder. De spaargarantie van € 100.000 per persoon geldt namelijk per bankvergunning, niet per banknaam. Als twee banken onder één bankvergunning werken geldt voor de totale tegoeden die u bij deze twee banken heeft slechts één keer het garantiebedrag. Bij een totaal aan spaartegoeden van méér dan € 100.000 is het dus zaak om niet alleen uw spaargeld te spreiden, maar ook goed op te letten welke banken u kiest voor dat spreiden.

Overzicht bankvergunningen

Op VanSpaarbankVeranderen.nl vindt u een helder overzicht van de bankvergunningen voor de Nederlandse spaargarantie. Hier kunt u precies zien welke banken een bankvergunning delen, en wanneer u dus moet oppassen dat u bij deze banken gezamenlijk het garantiebedrag niet overschrijdt.

Meer over veilig sparen

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.