Vraag:

Ik heb mijn spaargeld en een hypotheek bij dezelfde bank lopen. Als mijn bank failliet zou gaan, gaan ze die dan met elkaar verrekenen?

Antwoord:


Op het moment dat u spaargeld en een hypotheek (of een andere lening) heeft bij dezelfde bank, heeft u dus een tegoed bij en een verplichting aan die bank. Als deze bank failliet zou gaan is het inderdaad mogelijk dat deze met elkaar verrekend (gesaldeerd) worden.

Anno 2018 geldt dit alleen voor het tegoed op de bankspaarrekening die hoort bij uw bankspaarhypotheek. Voor details verwijzen wij u graag naar de info van De Nederlandsche Bank over het depositogarantiestelsel en eventueel verrekenen/salderen.

Salderen tegoeden en verplichtingen

Dit verrekenen/salderen betekent dat het spaartegoed afgetrokken wordt van de hypotheek. Uw schuld aan de bank wordt daarmee lager. Deze schuld moet u wel gewoon terugbetalen: de curator wil zoveel mogelijk geld binnenhalen.

Spaargarantie

Dit geeft de vervelende mogelijkheid dat het depositogarantiestelsel niet werkt in uw situatie. Op het moment dat er gesaldeerd wordt heeft u geen geld meer tegoed van de bank. Dan hoeft er vanuit de spaargarantie ook geen geld aan u uitbetaald te worden. Wel is uw schuld verminderd met dat bedrag, u bent het geld dus niet kwijt. Het kan u echter een nadeel opleveren in het kader van de hypotheekrenteaftrek.

Meer over veilig sparen

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.