Vraag:

Ik vind het wel belangrijk om te sparen, maar wil ook gewoon een leuk leven leiden. Welk bedrag moet ik minimaal sparen?

Antwoord:


Moeten... er is natuurlijk geen sprake van moeten. U beslist zelf hoeveel u spaart, hoe vaak en hoe lang. Daar zijn geen algemene richtlijnen voor te geven. Welk spaarbedrag verstandig is of zelfs nodig, hangt van een aantal zaken af:

  • Spaardoel
  • Benodigd bedrag
  • Beschikbare ruimte
  • Spaarrente

Spaardoel

Als u spaart voor een grote uitgave geeft dat een andere uitkomst dan sparen als potje voor onvoorziene omstandigheden. In het eerste geval werkt u toe naar een duidelijk bedrag, wellicht zelfs op een duidelijk moment. Dan is het vrij gemakkelijk om een maandelijks spaarbedrag uit te rekenen. Bij 'sparen voor het geval dat...' zal het spaarbedrag waarschijnlijk eerder zijn wat er overblijft.

Benodigd bedrag

Wie weet welk bedrag er bij elkaar gespaard moet worden kan beter bepalen wat daarvoor iedere maand opzij gezet moet worden. Ook voor een algemeen reservepotje is echter een bedrag vast te stellen. Vul de BufferBerekenaar van het Nibud eens in om een idee te krijgen!

Beschikbare ruimte

Hoeveel u spaart hangt ook simpelweg af van de financiƫle ruimte die u heeft. Als u een ruim inkomen heeft en geen hoge vaste lasten, is er meer ruimte om te sparen dan bij een heel laag inkomen met een hoge huur. Nu is 'beschikbaar' een rekbaar begrip: u kunt sparen wat er overblijft van uw inkomen na de uitgaven in een maand. Die uitgaven kunt u voor een gedeelte zelf bepalen. U heeft dus invloed op de beschikbare ruimte. Blijft er te weinig over? Dan kan het verstandig zijn om serieus te kijken naar de mogelijkheden om te besparen op uw uitgaven.

Spaarrente

Last but not least: de spaarrente. Bij een hoge spaarrente hoeft u per maand minder te sparen om in dezelfde tijd hetzelfde bedrag te halen. Bij een lage spaarrente is dat andersom: dan moet u meer inleggen om in dezelfde tijd uw spaardoel te realiseren. Het is dan ook belangrijk om goed in de gaten te houden of u qua rente wel optimaal spaart. Krijgt u de hoogste spaarrente? Of staat uw spaargeld nog bij een bank die de spaarders een veel te lage rente vergoedt?

Meer Spaartips

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.