Vraag:

Ik zie dat in sommige landen de spaarrente veel hoger is dan hier. Dan moet ik wel mijn euro's omwisselen naar andere valuta. Is dat verstandig?

Antwoord:


Het klopt dat er veel landen in de wereld zijn waar op spaargeld een hogere rente vergoed wordt dan in Nederland. U heeft goed gezien dat u dan uw euro's moet omwisselen naar de plaatselijke valuta. Het klinkt aantrekkelijk om op die manier een veel hogere spaarrente binnen te halen. Er zijn echter de nodige nadelen verbonden aan sparen in het buitenland.

Valutarisico

Juist dat omwisselen van uw euro's naar een andere munt levert een behoorlijk risico op. Als u het geld later wilt opnemen om uit te geven, moet het weer terug gewisseld worden. Het is vooraf op geen enkele manier te bepalen welk bedrag in euro's u er dan voor terugkrijgt. Dat is helemaal afhankelijk van de wisselkoers op dat moment. Met name in economisch zwakke landen is de kans erg groot dat u er dan veel minder euro's voor terugkrijgt dan u op de spaarrekening gestort heeft.

Geld nodig in dat land?

Het kan zo zijn dat u zich in een positie bevindt waarin u geld in een bepaald land wilt hebben omdat u het ook daar gaat gebruiken. Voor uzelf, bijvoorbeeld omdat u emigratieplannen hebt. Of voor een ander, bijvoorbeeld familie in dat land. Dan kan het aanhouden van een (spaar)rekening in het buitenland wel interessant zijn. Houdt u er dan nog steeds rekening mee dat hoge spaarrente meestal samengaat met een hoge inflatie. Met hetzelfde bedrag aan euro's kunt u dan waarschijnlijk in de toekomst een groter bedrag in de buitenlandse valuta aankopen.

Verstandig?

Of het verstandig is om op een spaarrekening in een andere valuta dan de euro te sparen, vraagt u. Onze eerste reactie is: 'nee, er is teveel risico'. Er komen bovendien kosten bij kijken. In feite kunt u sparen in een andere valuta niet meer zien als sparen. Het is eigenlijk beleggen. Dat is niet per definitie onverstandig, als u maar goed weet wat u doet en de risico's inziet.

Meer over Alternatieven voor uw spaarrekening

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.