We kennen spaarrekeningen zonder voorwaarden en sparen met voorwaarden. Zelfs bij de eerste zijn bepaalde voorwaarden van toepassing, zoals een maximaal saldo. VanSpaarbankVeranderen.nl legt u hier uit wat dit inhoudt.

Saldo kan te hoog zijn

Een logische gedachte is dat een spaarbank het prettig vindt als er zoveel mogelijk geld op de rekeningen staat. Toch zijn er spaarrekeningen waarbij een maximaal saldo geldt waarover rente vergoed wordt. Het gaat daarbij wel om behoorlijk hoge bedragen.

Maximaal rentegevend tegoed

Met mooie woorden noemen de banken deze voorwaarde 'het maximale rentegevende tegoed'. Dat is dan bijvoorbeeld € 1.000.000 of € 250.000. Nu zijn dit bedragen die de meeste spaarders niet op hun rekening hebben staan. Toch is het goed om te weten. Staat er op enig moment méér op de rekening dan het maximale bedrag, dan wordt er over het meerdere simpelweg geen rente vergoed. In een enkel geval wordt het zelfs teruggestort: de bank wil dat geld gewoon niet hebben.

Kijk uit bij echt hoog saldo op uw spaarrekening

Komt uw saldo boven het maximum volgens de voorwaarden, dan krijgt u over het bedrag daarboven simpelweg geen rente. Zonde!

In welke situaties ontstaan zulke hoge saldi? Bijvoorbeeld als u een huis heeft verkocht en de opbrengst tijdelijk wilt stallen. Of na ontvangst van een erfenis. Of bij het uitkeren van een levensverzekering. 

Waarom een maximaal saldo?

Een interessante vraag is waarom banken een maximaal rentegevend saldo aan een spaarrekening hangen. Dat is een beetje gissen. Waarschijnlijk heeft het te maken met de voorspelbaarheid van het te vergoeden bedrag aan rente.

Ook kan de wisseling van het totaal aan tegoeden een rol spelen: als iemand opeens € 100.000.000 op een spaarrekening zet zal dit de cijfers van de bank behoorlijk vertekenen. Wordt het geld vervolgens plotseling weer weggehaald, dan geeft dat weer een vreemd beeld van de cijfers. Het totaal aan spaargeld bij de bank is stabieler als er 10.000 spaarders zijn met € 10.000 op hun rekening, dan bij één spaarder met € 100.000.000 op de rekening.

Meer over spaarvoorwaarden

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.